Boekenarchief M

Lukas Maisel

Tanners erf
Novelle
Lukas Maisel


Tanner en zijn vrouw Maria leiden een tevreden bestaan op hun kleine boerderij. Elke dag heeft zijn vaste routine en Tanner is daar blij mee. Natuurlijk zijn er zorgen maar dat hoort erbij. Maar op een dag ziet Tanner tot zijn verbazing dat de kersenboom scheef staat. Als hij gaat kijken, blijkt dat er een enorm diep gat naast de boom is ontstaan. Het gat is niet uitgegraven, er is verder ook geen enkele aanwijzing waardoor het gat ontstaan kan zijn. Er is gewoon ineens een peilloos diep gat.
Tanner trilt ervan en is van slag. Onmiddellijk schieten er hem spreuken uit de Bijbel door het hoofd. Wacht hem hel en verdoemenis? Gelukkig weet hij dit soort gedachten snel uit zijn hoofd te krijgen. Toch merkt hij dat ook zijn geliefde koeien van slag zijn.


Tanner vertelt niets aan Maria.


"Hij wil Marie niet lastigvallen met zijn alledaagse problemen, dat doet zij ook niet. Hij zal de kwestie eens aanroeren, heel terloops, als alles allang weer voorbij is., en Marie zal glimlachen en blij zijn dat haar man haar zulke zorgen bespaart."


De twee hebben sowieso een heel summier contact. Het is meer een stilzwijgende overeenkomst die ze gesloten hebben.


Maar even later is er een tweede gat ontstaan en krijgt de buitenwereld er lucht van. De pers komt op het verhaal af. Tanners wereld staat totaal op zijn kop. En hij ontdekt dat Maria mogelijk minder stoïcijns is als hij dacht.
Langzamerhand beïnvloeden de gaten Tanners leven op een onmogelijke manier. Het lijkt alsof de gaten het onheil over hem hebben afgeroepen...


De novelle is in bijna verstilde taal geschreven. Het straalt de rust van het - Zwitserse - platteland uit. De liefde voor de dieren is bijna voelbaar evenals het kalme boerenleven en de stille verbinding tussen Tanner en Maria. Het mysterie van de gaten slaat Tanner volledig uit het lood. Vooral het niet weten hoe ze ontstaan zijn is compleet gekmakend.
De schrijver heeft dit in mooie taal weten weer te geven.
Het is een prachtig opgebouwd verhaal dat in precies genoeg woorden verteld is.


ISBN 9789025474089 | Hardcover | 126 pagina's | Atlascontact | 7 maart 2023
Mooi vertaald door Ralph Aarnhout

© Dettie, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER