Boekenarchief M

Kirsty Manning

http://kirstymanning.com

 

De verloren ring
Kirsty Manning


De schrijfster Kirsty Manning vindt het heerlijk om stukjes geschiedenis tot leven te wekken. Voor haar begint een roman in de gaten van de geschiedenis en ze bouwt haar verhaal op rondom die stukjes in de geschiedenis die we niet weten, zoals ze het zelf omschrijft in haar nawoord van De verloren ring. Als één van de beroemdste geheime juwelenvindplaatsen ter wereld is de Cheapside Hoard dan ook een prachtig decor voor De verloren ring.
Door middel van drie verhaallijnen wordt de lezer meegenomen naar de geschiedenis rondom de Cheapside-juwelen.


Zo is er het verhaal van Aurelia, de dochter van de beste goudsmid en juwelier van Londen, die halverwege de 17e eeuw opgroeit. Haar verhaal is heel aangrijpend en Kirsty weet de emoties van het meisje goed te vangen.
Met het verhaal van Aurelia probeert Kirsty de tot op heden onbeantwoorde vraag waarom ruim 500 juwelen en edelstenen nooit opgeëist zijn te ontrafelen.
Het verhaal van Aurelia wordt afgewisseld met het verhaal van Essie. Tijdens haar leven worden de Cheapside-juwelen opgegraven door een groep werklui.


Opnieuw weet Kirsty de tijd van begin 20e eeuw heel duidelijk te schetsen en daardoor ook een mogelijk antwoord te geven op de vraag wie die werklui waren en wat de opgraving van die juwelen met hen deed.


De bijzondere ring die Essie krijgt waardoor zij haar bestaan als arme arbeidsdochter van Ierse immigranten in Londen kan inwisselen voor een nieuw leven in Amerika, speelt weer een belangrijke rol in de derde verhaallijn.De historica Kate Kirby wordt gevraagd om een artikel te schrijven over de Cheapside-juwelen. Zij ontdekt dat haar overgrootmoeder Essie een rol heeft gespeeld in de ontdekking van de juwelen.


De verloren ring
is een heel boeiend boek waarin thema’s als armoede, verschil in klasse en vrouwenrechten en passant aan bod komen. Blijf scherp tijdens het lezen, want de verhaallijnen wisselen elkaar in een behoorlijk hoog tempo af!


ISBN 978 90 261 5316 7| NUR 302 | Paperback| 294 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | juli 2022

© Els ten Voorde, 27 juli 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER