Boekenarchief M

Antonio Muñoz Molina

Prins der duisternis


Gepensioneerde geheim agent krijgt opdracht om een verrader in Madrid te liquideren. Om zijn executie in te leiden moet hij hem eerst een paspoort en geld overhandigen. De geheim agent reist af naar Spanje en belandt in de hem onbekende krochten van Madrid. Als hij op zoek gaat naar deze zogenaamde verrader wordt hij weer geconfronteerd met een ver verleden, waarin hij iemand op de vlucht doodschoot.
Hij vindt de man, maar begint aan zijn opdracht te twijfelen. Er bemoeien zich steeds meer ongure figuren met de opdracht, figuren die ook in dat verre verleden rondspookten. De man die hij toentertijd vermoordde was verliefd op een vrouw (waar hij ook een relatie mee heeft gehad) die hem deze daad nooit meer wilde vergeven, hem blijvende haat toedroeg. Deze vrouw, Rebeca Osorio zou of dood zijn of gevlucht zijn naar Mexico.
Het wordt voor de geheim agent helemaal moeilijk als er een jonge vrouw opduikt in het pakhuis waar hij de man hoopt te vinden. Hij raakt steeds verder in het web verstrikt en zijn plannen de opdracht niet uit te voeren en linea recta naar Engeland terug te keren, heeft hij in de ijskast gezet. Ondanks gevaar voor eigen leven bijt hij zich in zijn jacht vast. De man die aan de touwtjes trekt is niet Bernal (van het bureau die hem de opdracht gaf), maar een geheimzinnig persoon, hoofd van politie en drager van de naam Uarte.
Om opnieuw op het spoor van de verrader te komen, volgt hij de jonge vrouw die hij stiekem heeft geobserveerd in het pakhuis naar een obscure club Taboe. Daar spreekt hij een meisje na haar verleidingsact in de kleedkamer aan. Hij belandt met haar in een hotelkamer waar hij het paspoort en het geld wil overhandigen aan de verrader. Maar het meisje drogeert hem en hij raakt zijn pistool kwijt. Op een gegeven moment ontmoet hij in een verlaten ziekenhuis zijn slachtoffer, maar de lust om hem te doden is weg, hij wil hem zelfs redden van zijn jagers. De geheim agent doodt hem niet, maar de verrader verliest het leven door een schot uit het pistool van een van de mannen het bureau van de geheim agent. Dan staat hem nog maar een ding voor ogen, het meisje te redden uit de klauwen van Uarte.


Jaren geleden had ik deze roman gelezen en de bijzondere sfeer van het boek heeft me nooit losgelaten. Meteen toen ik opnieuw begon te lezen, kwam die sfeer terug. Het is heel spannend boek dat drijft op de krachtige afmosfeer die Molina met meesterpen neerzet. Het leest als een thriller met psychologische en filosofische bespiegelingen en Molina duwt de lezer steeds verder in een halucinante hel. Naar het einde toe wordt het zelfs beestachtig spannend en angstaanjagend.
De geschilderde ijlte van het einde is niet alleen huiveringwekkend tot op het bot, maar een literaire prestatie van formaat.


ISBN 90-5226-112-1 Paperback 239 pagina's | Uitgeverij De Geus | februari 1993vertaald uit het Spaans door Ester van Buuren

© rotor, december 2006