Boekenarchief M

Donna Milner

altRegenlied
Donna Milner


Het boek speelt in Canada, in de jaren zestig. Hoofdpersoon is de elfjarige Ethel.


Het valt niet mee om je moeder te verliezen, maar voor Ethie is het nog moeilijker, omdat ze van haar vader, Howard, geen steun hoeft te verwachten. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij onder andere vier jaar in een Jappenkamp gezeten. De kinderen - Ethie heeft nog twee broers - komen er al snel achter dat hun vader in het gareel werd gehouden door hun moeder. Hij dronk altijd al veel, en liep urenlang te wandelen als het regende - en het regent veel in Vancouver! - maar Lucy, zijn grote liefde, zorgde er voor dat hij het leven aankon.


'Aan zijn afwezigheid was ik gewend, aan de hare niet'


Nu ze er niet meer is, stort hij in. Frankie, de oudste zoon probeert de boel in economische zin draaiende te houden. De andere zoon is Kipper, drie jaar ouder dan Ethie, hij heeft het Syndroom van Down. Hun moeder probeerde hem een zo normaal mogelijk leven te laten leiden, ondanks alle tegenwerkingen vanuit de maatschappij. Op school bijvoorbeeld wilden ze hem niet. En haar eigen zus, Mildred zeurde maar door dat ze Kipper naar een inrichting moet doen, maar Lucy wilde dat niet. Kipper was misschien anders, maar hij kon veel. Hij had bijvoorbeeld een grote mensenkennis, een gevoel voor wie deugde en wie niet. Zijn vader noemt hij 'mijn mensenschifter'. Hij blijkt nu, juist door zijn eenvoud degene te zijn, die Ethie kan helpen.

Maar nu het er naar uit ziet dat Howard zijn gezin niet aankan, zal zijn schoonzus haar zin krijgen: die wil dat Kipper naar een inrichting gaat en dat Ethie bij haar komt wonen. Zij en haar man zullen de studie van Frankie betalen. Zij ziet dit als de beste oplossing. Maar Ethie wil niet bij haar tante wonen, en Kipper in een inrichting??


Dit is de eerste verhaallijn. In flashbacks krijgen we ook het verhaal van Howard wederwaardigheden in de oorlog te lezen. Een hard, en ontroerend verhaal, over een compagnie Canadese soldaten die naar Hongkong gestuurd worden, om daar de kolonie en de Chinezen te ondersteunen in de strijd tegen de Jappen. Een verhaal over vriendschap en onderdrukking, over liefde en wreedheid. Door dit verhaal wordt duidelijk waarom Howard is wie hij is.
Maar wie is toch dat meisje dat een aantal ochtenden aan de overkant van de straat staat? Een jong meisje, van oosterse afkomst. Ze staat zomaar te kijken. Ethie probeert er achter te komen wie zij is, zoals ze ook probeert de oorzaak van haar moeders dood en de reden van haar vaders toestand probeert te vinden.


Het is een meeslepend verhaal geworden, met een haast thrillerachtig element vanwege de geheimzinnigheid van het meisje. Donna Milner schrijft met een goede dosering van dialogen en verhaal, ze heeft oog voor details, en laat je niet los tot je het boek uit hebt. Het boek is fictief, behalve het verhaal over de Canadezen in Hongkong, en de slag in 1941. Daarvoor heeft ze uitgebreid gesproken met veteranen, en ze eindigt haar boek met de uitspraak van Dwight D. Eisenhower:

 'Niemand haat de oorlog zo als de soldaat die hem heeft meegemaakt en getuige was van de wreedheden, zinloosheid en stompzinnigheid ervan.'

ISBN  978 90 325 1177 7 Paperback, 300 pagina's | uitgeverij de Kern | september 2010
Vertaald door Jan Smit

© Marjo, 1 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vanuit de verte

Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Natalie is populair op school vanwege haar knappe broers, de meiden komen maar wat graag naar de ranch. Maar op een dag komt River in hun leven, hij komt als knecht werken. River is een jongen die gevlucht is uit Amerika omdat hij niet naar Vietnam gezonden wil worden. Door zijn vriendelijke en rustige gedrag is hij iemand die al snel gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Zelfs vader laat na verloop van tijd zijn septische houding varen. River wordt een vanzelfsprekend onderdeel van het gezin.
Natalie valt als een blok voor River. Met zijn lange blonde haar, prachtige zeegroene ogen en mooie stem is hij haar droombeeld.
River behandelt haar als iedereen maar als echte tiener geeft ze aan alles wat hij doet of zegt een extra betekenis. Zij denkt dat hij hetzelfde voor haar voelt. Niets is minder waar maar toch gebeurt het dat ze samen in bed belanden. Vanaf die avond is alles anders... Het gelukkige tij is gekeerd. De vele misverstanden die volgen, stapelen zich op tot een onneembare vesting. Het hechte gezin valt uit elkaar. Natalie verlaat de boerderij en komt daar alleen nog maar op bezoek als het echt moet.


35 jaar later krijgt zij een telefoontje, moeder is ernstig ziek, het is een aflopende zaak, ze moet komen. Met lood in haar schoenen vertrekt ze, alleen, zonder haar man, die mag nooit iets te weten komen van wat er toentertijd allemaal gebeurd is.
Aan het ziekbed van moeder moet iedereen wel elkaar ontmoeten en langzamerhand beginnen de gesprekken op gang te komen.


Natalie is de verteller. Het hele verhaal gaat eigenlijk over niet praten met elkaar, dingen niet uitspreken, en wat voor gevolgen dat kan hebben. Veel zaken blijken heel anders te zijn dan wat zich in iemands hoofd genesteld heeft.
Donna Milner gebruikt een lange aanloop om te vertellen wat er eigenlijk gebeurd is. Als ze daar eenmaal aan begint volgen de gebeurtenissen elkaar in een snel tempo op. In mijn ogen is het uiteindelijke verhaal en de afloop een beetje eenvoudig in verhouding tot de lange, af en toe dramatische, aanloop. Veel dingen vallen opeens samen, een beetje té toevallig.
Maar toch is het een erg mooi en aangrijpend verhaal.


Dit boek is het debuut van Milner, een knap en ontroerend debuut, zeker een aanrader.


ISBN 9789032511036 Paperback 333 pagina's | de Kern | augustus 2008

© Dettie, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 
Vanuit de verte


"hij kwam te voet. Als een luchtspiegeling verrees hij uit de golvende hitte boven de bochtige zandweg naar ons huis."
'Hij' is de man waar het hele boek om draait: River, een jonge dienstweigeraar die vanuit Amerika de grens naar Canada overgestoken is.
Hij komt op de melkveehouderij werken waar de veertienjarige Natalie opgroeit. Natalie heeft drie broers: de oudste is Boyer, een intelligente jongen, naar wie alle meisjes verlangen. Maar Boyer is van haar, Natalie. Ze hebben een hechte band. Bijrollen zijn er voor Carl en Morgan, de twee onafscheidelijke broers.
Natalies ouders moeten hard werken om de kost te verdienen. Haar moeder, lichtelijk teleurgesteld in het leven, heeft zo haar dromen: zij wil tenminste één zoon die zal studeren.
Maar haar vader wil dat ze in het bedrijf komen helpen. Het is een daad van protest geweest dat de moeder een advertentie heeft gezet voor een nieuwe knecht. Dat is River, een langharige hippie die het leven van het gezin Ward totaal op zijn kop zal zetten. De jaren zestig: verandering van normen en waarden.
Natalie vertelt het verhaal als volwassene. Ze is weg thuis, en heeft met niemand meer contact. Maar ze heeft een dochter, Jenny. Die heeft op een van de onontkoombare logeerpartijen bij haar oma in Atwood haar man ontmoet, en woont nu in Atwood. De pogingen van Natalie om definitief met haar jeugd te breken zijn mislukt. Maar is zij Jenny het verhaal van het verleden niet verschuldigd? En haar huidige man, die ze ook nooit iets verteld heeft, hoe kan hun relatie goed blijven als ze niets vertelt?
En dan belt Boyer: het gaat niet goed met hun moeder, kan Natalie komen? Natalie stapt op de bus, alleen. Maar het wringt, misschien wordt het tijd om de geheimen van haar verleden eens op tafel te gooien.


De verhaallijnen wisselen elkaar af. Natalie vertelt over vroeger, over de tijd voor River en langzaamaan steeds meer over de tijd met River. Duidelijk is dat er traumatische dingen zijn gebeurd...
Het is een roman over liefde en schuld. Een drama met onverwachte wendingen waarvan je de afloop wilt kennen.
Donna Milner heeft een meeslepende debuutroman geschreven. Een verhaal vertellen kan ze zeker!


Paperback | 333 Pagina's | de Kern 2008 ISBN 9789032511036
Originele titel 'After River'vertaald door Jan Smit

© Marjo, september 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER