Boekenarchief M

Bart Meulemans

De jongste zoon
Bart Meulemans


‘Als de Aa weer uit de Liereman tevoorschijn komt, heeft ze karakter opgedaan. Ze weet waar ze geweest is. Niemand kan haar nog iets wijsmaken. Ze schuift zich verder door licht glooiende weiden en velden, traag op weg naar de bewoonde wereld. Haast ondenkbaar is het dat de immense preutse vlakte die de Kempen zijn, sensuele welvingen kent. Nochtans, wie hier naar de horizon kijkt, moet verwonderd vaststellen dat hij golft. Een beetje, maar hij golft. Het is geen vergissing van het luie oog. Dat maakt de heuvel zo charmant: hij onttrekt aan het zicht wat er achter ligt. Hij laat wat aan de kunst van het raden over. En al is er van een heuvel niet echt sprake, al zie ik niets meer dan een achteloze kromming van de kim, het is de Aa, en zij alleen, die ons dit voorzichtige genot toespeelt.‘


Het moge duidelijk zijn, Bart Meuleman is een dichter. Wat ook duidelijk is, is dat hier een Vlaamse auteur aan het woord is. In het boek ‘De jongste zoon’, geeft hij de lezer een beschrijving van de streek waar hij geboren is, een dorp onder de rook van Turnhout. Daar gaat hij naar school, en in Brussel studeert hij. Ook die steden komen aan bod. Daarnaast geeft hij duidelijk aan door wat en wie hij geworden denkt te zijn wie hij is.


Op diverse stromingen van de kunst laat hij als jong volwassene zijn oog vallen: in de schilderkunst is dat na Willem de Kooning Mondriaan. In de literatuur wordt Leo Pleysier bejubeld. Wat betreft de architectuur heeft de Vlaming Paul Neefs een grote indruk achtergelaten rond Turnhout, en op de jonge Bart. In de muziek was het onder andere de Velvet Underground die de jongen bekoorde, en wat de film betreft ging zijn voorliefde uit naar de Duitse films, vooral de cineast Fassbinder.


Het boek lijkt dan geschreven door een criticus, maar wel een bevooroordeelde.
Het boeide mij minder dan zijn beschrijvingen van het Vlaamse land, het dorpsleven, de eerste seksuele ervaring en de eerste kalverliefde op het meisje dat hij niet eens ooit in het gezicht kon kijken.
Het is een verhaal over een dorpse geest die zich ontwikkelt, maar niet los komt van zijn geboortegrond. De Aa zit in zijn bloed.


Bart Meuleman (geboren op 10 mei 1965) is een toneelschrijver, (schrijver, regisseur), dichter en essayist.


ISBN 9789021455228 |paperback |224 pagina's |Uitgeverij Querido| mei 2014

© Marjo, 22 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER