Boekenarchief M

Lykele Muus

http://www.lykelemuus.com

 

altEland
Lykele Muus


Daniel Meskes heeft zoals de meeste stervelingen weinig duidelijke herinneringen aan de eerste jaren van zijn leven. Toch waren die niet alledaags. Als baby van tien maanden klimt hij uit zijn wieg door het openstaande raam en valt naar beneden. Gelukkig ligt er een redelijk diepe laag sneeuw. Maar het avontuur is nog niet voorbij: het kind kruipt een tuinhuisje in, dat zijn vader onnadenkend niet afgesloten heeft (maar hoe zou zijn zoontje daar kunnen komen??). En daar staat een teil met chemicaliën, nodig voor het ontwikkelen van foto’s. Daniel drinkt ervan...


Hij belandt op de operatietafel bij dokter Goetmakers, die hem met een nogal experimentele operatie weet te redden. Het hangt er van af aan wie je vraagt wie het leven van de jongen gered heeft: zijn moeder, Frances, is er van overtuigd dat zij dat was: de borstvoeding die zij de jongen gaf tot hij naar school ging was het ultieme geneesmiddel.
Het verhaal dat volgt is vooral het verhaal van Daniel, een coming of age verhaal dat hem ook nog een stukje in de volwassenheid volgt. Maar ook de dokter heeft een rol, al duurt het tot Daniels zestiende levensjaar voor ze elkaar weer treffen.


Op dat moment heeft Daniels vader het huis verlaten. Hij verdwijnt zonder taal of teken uit het leven van zijn twee zoons en dat van zijn vrouw met wie de relatie al jaren slecht was.
Frances werkt in de bibliotheek, waar ze een andere man heeft ontmoet. Daniel is nietsvermoedend, zittend op het dak, getuige geweest van de eerste ontmoeting, vanwaar hij ook zag hoe de man regelmatig terugkwam. Het duurt even voor tot de jongen doordringt wat de lezer dan al lang begrijpt.


Het dak van de bibliotheek is een plek waar Daniel vaak te vinden is. Hij observeert en luistert, en legt daar de basis van zijn toekomst: hij wil schrijver worden. Een ander besluit dat hij neemt is dat hij altijd de waarheid zal spreken. De waarheid kan niets kapotmaken, denkt hij dan nog naïef, want dit besluit brengt hem enkele keren in hilarische situaties, maar soms ook in de problemen. Bij de liefde is het namelijk niet altijd gewenst om de waarheid en niets dan de waarheid te spreken, zal hij tot zijn schade en schande ontdekken.


De liefde, ja, ook dat overkomt hem.  Terwijl hij zijn verliefdheid op een leeftijdgenootje in goede banen probeert te leiden wordt hij gepokt en gemazeld door de vrouw van de dokter. En zo groeit hij op, veel aan zichzelf overgelaten, op weg naar een al of niet succesvol schrijverschap.


Vader Leon is gefascineerd door indianen en denkt op het moment dat hij zijn leven weer in eigen hand neemt aan wat Zwarte Eland, medicijnman van de Sioux, zei:


‘When you were born, you cried and the world rejoiced. Live your life so that when you die, the world cries and you rejoice.’


Zonder hier iets van te weten noemt een vriend Daniel een eland: ‘Koning van de dieren in een gebied waar het te koud is voor de leeuwen.’


Deze twee momenten staan voor de hele roman, die overigens best een stuk korter had mogen zijn. Natuurlijk is seksualiteit belangrijk voor een jonge tiener, maar het wordt zo uitgesponnen dat de aandacht wel verflauwt. Ook zitten er hoofdstukken in, kort gelukkig, die weinig toevoegen. Die gaan meestal over de dokter en zijn vrouw. Hun aandeel is groot, zeker, allebei maken ze een deel van Daniel uit, maar de stukken over hun eigen belevenissen doen niet echt ter zake. Lykele Muus moet nog leren schrappen.


Behalve dat een aantal personages naast Daniel ook te maken hebben met de schrijverswereld, wordt het verhaal zelf ook doorspekt door citaten en verwijzingen naar bestaande schrijvers. Een extraatje, net als de foto’s die zeer illustratief tussen de hoofdstukken bijgevoegd zijn.
Het is nog geen galmende klokslag, maar dit debuut klinkt wel degelijk als een klok. 


Lykele Muus (Utrecht, 1987) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is acteur en schrijver voor theater en televisie. In het theater was hij onder andere te zien in Soldaat van Oranje, War Horse en de voorstellingen van zijn eigen gezelschap, Hartenjagers. Ook op televisie speelde hij diverse rollen. Eland is zijn debuut, waarin hij laat zien dat hij ook goed kan vertellen.


ISBN  9789038899305| paperback| 448 pagina's | Uitgeverij Nijgh & van Ditmar | november 2015

© Marjo, 25 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER