Boekenarchief M

Leïla Marouane

De verstotene


Totaal niet wat ik verwacht had... in plaats van een zwaar thema, over onderdrukking van vrouwen, lees ik een Algerijnse klucht. Een zwarte klucht weliswaar, maar toch, ik moest er om lachen.


Het gaat over een gezin, vader, moeder, zes dochters en een zoon. De vader is een welgestelde visser/reder, en een tiran. Als zijn huisgenoten zich niet gedragen zoals hij dat wil, dan ziet het er slecht voor ze uit. Zijn zoon heeft er genoeg van, en trouwt al heel jong. Als zijn vrouw een baby krijgt, belt hij zijn moeder en vertelt haar hoeveel het kind weegt. Dat is dus helemaal fout! Hij heeft het boze oog over het kind afgeroepen en nu moet zijn moeder wel naar het ziekenhuis om zout te strooien rond het kind... maar er is niemand om haar te chaperonneren, en ze is nog nooit het huis uit geweest. Maar het moet, en tot grote verbijstering van de dochters gaat ze op pad. Later horen ze dat de overbuurman de vrouw onder zijn hoede heeft genomen, en dat is reden genoeg voor de tiran om zijn vrouw te verstoten. Ze heeft hem tot schande gemaakt! Maar omdat hij haar eigenlijk niet kwijt wil -waar vindt hij zo'n makkelijk manipuleerbare vrouw!- is het de bedoeling dat de overbuurman, een oude vrijgezel, op zijn beurt de vrouw weer zou verstoten en dan kon de tiran weer met haar trouwen...
Het loopt anders. De man die zijn plan ziet mislukken draait compleet door, en het hele gezin raakt uit balans. Dan verdwijnen ook nog zoon en schoondochter, met achterlating van hun baby.
De vertelster, de oudste dochter, was al een slachtoffer van de maatschappij, nu is ze ook nog het doelwit van haar vaders woede.


Je gelooft niet wat hier verteld wordt... in hoeverre het op waarheid kan berusten, ik weet het niet. Vrouwen zijn niet veel waard in Algerije, maar dat ze behandeld worden als ware zij onbeduidende dingen waar je mee kan doen wat je wil? Ik denk dat de schrijfster de feiten hier in het absurde getrokken heeft. Op een humoristische manier in ieder geval, waardoor het schokeffect wel mee valt...


188 pagina's Bindwijze: Ingenaaid ISBN: 90-5689-076-X Naarden-Vesting, 2000 Uitgeverij: Element
Oorspronkelijke titel: Ravisseur Vertaling: Eveline Renes

© Marjo, januari 2007

Reageren? Klik hier!