Boekenarchief M

Alma Mathijsen

https://almamathijsen.nl

 

Ik wil geen hond zijn
Alma Mathijsen


Helemaal kapot, is ze. Totaal, finaal onderuit gehaald. Compleet van de kaart...
Alma wist het, ze voelde het aankomen, heeft het zelfs zélf gezegd.


'Dan stoppen we.'
'Moet ik nu weg? vraag je.
- Niet weggaan, alles behalve weggaan. -
'Zeg het maar.'
Weer moet ik het doen. Ik wil het niet. Ik wil dat je blijft, ik wil dat je noot meer weggaat, ik wil dat je me vastpakt en opdrinkt.
'Misschien wel ja.' zeg ik en vermoord daarmee alles.
Ik maak voor jou de keuze, ik spreek de woorden uit die jij had moeten zeggen omdat jij het te moeilijk vindt.


Ondanks -dankzij- deze woorden, die ze moest zeggen maar niet wilde zeggen, stort haar wereld in. Haar relatie is beëindigd en wat overblijft is puur en rauw verdriet, overstelpend groot verdriet.


Alles gaat goed, ik drink niet, eet niets, ik wil niet naar buiten, ik ben oké.


Met andere woorden, het gaat helemaal niet oké. Haar vrienden nemen haar mee uit, zeggen dat het wel goed komt, dat ze het even de tijd moet geven maar dat het écht overgaat. Ze probeert wel, maar ze vegeteert. Het gaat niet over, het gaat niet weg, het verdriet vreet haar op, holt haar uit. Ze wil hem terug, maar dat kan niet, niet als mens.
En dan ontstaat het plan. Haar ex- is gek op honden, als ze nou eens een hond zou worden? Dan kan ze wel terug. Als hond geliefd worden is beter dan niets. En zo zet ze het proces is gang, ze zal een transitie ondergaan, van mens naar hond...


Het boek stijgt ver uit boven romans over liefdesverdriet, in dit verhaal vóel je de pijn en het verdriet. Door korte stukjes tekst van circa een halve tot anderhalve pagina te gebruiken, vertelt de schrijfster precies dát wat er op dat moment uit moet, niet meer en niet minder. Het is bijna als een dagboek maar toch is dat het niet. Het is puur verdriet dat verteld en gevoeld moet worden.
Deze manier van schrijven maakt het verdriet tastbaarder, voelbaarder. Het is geen zwelgen in verdriet maar compleet onderdompelen in een alles verschroeiende pijn. En dan op het bizarre idee komen om een hond te worden, zodat ze dan toch bij hem kan zijn... In zo'n stadium van pijn is niets meer gek. Dus dan ga je daar voor en zet je gewoon de hele procedure in gang...

Verpletterend boek.

ISBN 9789403176307 | Hardcover | 148 pagina's | Uitgeverij De Bezige Bij | november 2019

© Dettie, 9 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER