Boekenarchief M

Guus Meewis & Gerben Valkema

http://www.guusmeeuwis.nl

http://www.gerbenvalkema.nl

https://www.facebook.com/gerben.valkema

 

De grandioze gitaar
illustraties: Gerben Valkema
tekst: Guus Meewis


Zes bekende Nederlanders schrijven Suskes en Wiskes waarbij de strip getekend worden door de bekende Nederlandse striptekenaars Hanco Kolk, Gerben Valkema, Eric Heuvel, Gerard Leever, Romano Molenaar en Michiel de Jong, die allen hun unieke stijl toevoegden. De opbrengst van dit unieke stripproject gaat naar SOS Kinderdorpen, een internationale kinderontwikkelingsorganisatie.


Het eerste deel werd gemaakt door Guus Meewis en Gerben Valkema. Het verhaal geeft wel aan dat Guus Meewis de Suske en Wiskeboeken goed kent. De typering van de twee kinderen blijft overeind, net zoals die van tante Sidonia en Lambik. Ook professor Barabas en de boef Krimson komen in het verhaal voor. De tijdmachine wordt gebruikt om terug te gaan naar de jaren zestig. Ook hier herkennen we de hand van Meewis: de Beatles, zijn grote voorbeelden, mogen een rol spelen. Maar voor de grandioze gitaar gaan we nog verder terug in de tijd.


De tekeningen zijn herkenbaar als de echte Suske en Wiskefiguren, en tegelijk zijn ze echt van deze tijd. Wiske bijvoorbeeld is een modern meisje, haar lichaam is goed ontwikkeld, en hoewel ze dezelfde jurk draagt als de originele Wiske, staat die haar heel anders. Kortom: deze strip is helemaal van nu, het verhaal is leuk, de tekeningen aansprekend, en hoewel ik de andere albums in deze serie nog niet gelezen heb, zou het mijns inziens helemaal niet verkeerd zijn als Gerben Valkema een van de vaste tekenaars zou worden. In 1999 begon hij als striptekenaar op studio Jan Kruis, is vooral bekend door zijn werk aan Jan, Jans en de Kinderen, Elsje en Tom Poes & Heer Bommel.


SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Elk kind een familie, elk kind een toekomst.


Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.


Informatie staat ook achterin het stripalbum: over Guus Meewis, over Gerben Valkema en over de stichting Kinderdorpen.


ISBN 9789903244131| Paperback | 22 pagina's | Uitgeverij Standaard | september 2016
Getekend door Gerben Valkema | Leeftijdsloos

© Marjo, 13 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER