Boekenarchief M

Sophia Montgomery

Water in het duistere niets
Sophia Montgomery


Maan weet niet beter dan ze hoort onder de grond. Daar leeft ze in Kamp 89, met andere jonge vrouwen, onder wie haar vriendin Amber. Ze staan onder het gezag van ‘het systeem’ dat hen streng behandelt. Niet gehoorzamen betekent een harde straf tot zelfs de dood.
Maan wil weg, ze wil niet eindigen als spion voor het systeem. Ze heeft namelijk gehoord dat als hun training klaar is ze een chip in hun hoofd zullen krijgen en dan naar buiten - boven de grond -  moeten om te spioneren.


Als  ze op onderzoek uitgaat naar hoe ze kan ontsnappen is er de eerste verrassing: er zijn ook mannen onder de grond! Zij vertellen haar dat ze er zijn om de vrouwen gevechtstraining te geven.
Maar Maan wil zelf haar leven leiden. Zelf uitmaken wat ze doet en niet doet. En het lukt haar om te ontsnappen! Al is het met onverwachte hulp van een van de mannen. Eigenlijk moet hij haar doden, maar omdat hij ook ontevreden is over het systeem, vertelt hij haar, in plaats van dat hij haar doodt, over het systeem. Dat is een computer die eeuwen geleden gemaakt is. In het jaar 3410. Nu is het 8277.


‘Hoeveel processen  en hoe goed een computer ook kan calculeren en berekenen, een mensenhart zal het nooit kunnen begrijpen.’


De wereld boven de grond is heel anders dan ze ooit had kunnen denken. En ze ontdekt dat zij onvermoede krachten heeft. Wie is ze eigenlijk? Waarom hebben anderen het op haar gemunt?


'De wetenschap anno 8277 is niet iets om in twijfel te trekken en dat zijn jouw krachten ook niet.’


Op de omslag staat: ‘Dystopische fantasy’.
Fantasy is het zeker. De schrijfster beschikt over een ongebreidelde fantasie, het lijkt wel of ze alles verzint waar je bij staat. Daardoor is een wervelende roman ontstaan, waar je als lezer maar beter zonder nadenken in mee gaat. Het einde komt niet in zicht. Dus wie weet komt er een vervolg.
Dystopisch in de zin van een samenleving met akelige kenmerken. Ja dat is het ook. Het gaat natuurlijk om de strijd tussen goed en kwaad, al is de scheidslijn niet zo goed te trekken. Eerder dan de strijd tussen licht en donker; tussen mens en systeem. Niemand is wat hij of zij lijkt, ook Maan niet.  Behalve dat ze magische krachten heeft, blijkt haar afkomst niet wat ze dacht dat het was. Haar toekomst ook niet trouwens. Dystopische fantasy dus, met een romance die niet echt romantisch is, en een religieus tintje.


Sophia L. Montgomery is psycholoog, zeebioloog, vechtsport fan en schrijfster.


ISBN 9789463655637 | Paperback | 274 pagina's | Uitgeverij Elikser | augustus 2023
Herziene versie van Prinses Maan en de heerser van het duister

© Marjo, 22 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER