Boekenarchief M

Regina McBride

Gevangen zonlicht


The nature of air and water heet in de vertaling "Gevangen zonlicht". Die titel kan ik totaal niet plaatsen! Het regent zowat continu in dit boek...


Het boek speelt in Ierland, midden vorige eeuw. Veel zigeuners trekken in kleine groepjes rond, en proberen aan de kost te komen door hun potten te verkopen. Ze worden geduld, maar niet gewaardeerd.
Als een man van gegoede komaf verliefd wordt op een zigeunerin, van wie niemand weet waar zij vandaan komt, is zijn familie daar niet over te spreken. Maar hij is de jongste zoon, en zwaar ziek. En zo komt het dat Agatha na de dood van Frank bij diens twee zussen woont, als ze ontdekt dat ze zwanger is. De zussen sturen haar naar de andere kant van Ierland, waar ze met een verzorgster in een groot huis gaat wonen. Ze krijgt een tweeling, Mare en Clodagh.


Mare is niet sterk en wordt het lievelingetje van haar moeder. Clodagh, het hoofdpersonage van het boek, voelt zich tekortgedaan, waarom houdt haar moeder niet van haar? Welke geesten leven er met haar moeder in dat grote huis? Ook vraagt ze zich af of haar moeder echt een "selkie" is, een mythische zeehondenvrouw, die, verleid door een man, op het land moest komen wonen. Want als ze dan haar zeehondenvel weer vindt (dat verstopt is door haar man) dan zal ze weer in zee verdwijnen en niet meer aan haar kinderen denken.. Mare sterft, maar in plaats van dat Agatha nu voor Clodagh gaat zorgen, lijkt ze meer en meer terug te verlangen naar haar zigeuner leven.
Er is een man in het spel, Clodagh heeft hem gezien.


Op een dag ziet Clodagh hoe haar moeder de zee in loopt, ze vertelt niemand dat ze dat zag, ze stort zich op de muziek, waar ze talent voor blijkt te hebben. Ze doet de nonnenschool, en later het nonnencollege, echte vriendinnen maakt ze niet. Iedere keer als ze tekenen van zigeuners ziet gaat ze op zoek naar de man, met wie haar moeder omging. Misschien wist hij wie Agatha echt was? Zo ontmoet ze Angus, een eenzelvige zigeuner, tot wie ze zich erg aangetrokken voelt. Ze laat voor hem haar rustige luxe leventje wat het is, en gaat een zwerversbestaan leiden..maar hij is niet wie ze denkt dat hij is.


Dit boek is geschreven in een poëtische stijl, heel mooi. De sfeer is sprookjesachtig, en al is de kern van het verhaal een harde waarheid, die waarheid lijkt gehuld in de nevelen van een mythisch Ierland. "nature of air and water': er is bijna geen pagina waarop niet een van de woorden 'air' of 'water' voorkomt, in allerlei situaties, op iedere mogelijke manier. letterlijk en figuurlijk. Een prachtig boek dat je langzaam moet lezen...


Regina McBride doceert letterkunde en schrijft gedichten. Zij woont en werkt in New York City. Dit is haar debuutroman.
Andere titels van McBride:
The Land of Women (2003)
The Marriage Bed (2004)


ISBN 9789044308969 | Paperback |288 pagina's | The House of Books | februari 2004

© Marjo, juli 2005

Reageren? Klik hier!