Boekenarchief M

Sarah Morgan

Winter in Schotland
Sarah Morgan


‘Ik wil zo graag dat het voor iedereen een perfecte kerst is.’
’En dat wordt het ook.’
Een perfecte ramp, dat werd het, dacht ze.’


Hartje winter in de Schotse Hooglanden en Suzanne McBride werkt zich een slag in de rondte om alles in haar huis in een perfecte kerstsfeer te brengen. Haar dochters komen alle drie thuis, een van hen met echtgenoot en kinderen, en Suzanne wil dat het niet alleen het hoogtepunt van het jaar wordt, maar een hoogtepunt in ieders leven.


Het jaar er voor was niet iedereen aanwezig: Hannah, de oudste, vrijgezel en workaholic, had op het laatste moment afgezegd. Net als haar zus Beth woont zij in Manhattan. Niet dat de zussen veel contact hebben, Beth heeft haar gezin en Hannah haar werk.
De derde zus is de jongste, Posy. Zij woont in een naastgelegen verbouwde schuur bij haar ouders, en helpt haar moeder in het café dat Suzanne uitbaat in het dorp.


Het lijkt de perfecte familie, maar als vanaf het begin weet de lezer dat er een smet rust op deze periode: rond kerst, vijfentwintig jaar eerder, zijn de biologische ouders van de meisjes dodelijk verongelukt bij het bergbeklimmen. Dat was in Amerika. Suzanne - die als enige het ongeluk overleefde - en echtgenoot Stewart hebben de kinderen, toen 3, 6 en 8 jaar oud, liefdevol onder hun hoede genomen en zijn verhuisd naar Schotland.


Hannah heeft als oudste de meeste herinneringen aan haar ouders, niet altijd even prettig, en ze heeft last van angst om zich te binden. Wat kan er immers allemaal niet mis gaan? Ze is dol op hun pleegouders, maar de angst omvat ook hen en daardoor is ze afstandelijk. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat ze het jaar ervoor al gepakt en gezakt op het vliegveld stond en toen alsnog besloot niet te gaan.
Nu gaat ze wèl, zelfs eerder dan de bedoeling was. En in haar bagage bevindt zich een geheim.


Beth is ook al eerder in Schotland, maar zonder haar gezin. Vlak tevoren heeft ze een telefoontje gehad: een oud-werkgever wil haar graag in dienst. Of dat allemaal wel zuivere koffie is, is de vraag, maar het heeft Beth in een crisis gebracht: is zij wel tevreden in het leven dat ze leidt, als thuiswonende moeder met veeleisende kinderen en een man die met die kinderen alleen maar de leuke dingen doet. Ze heeft hem achtergelaten met de boodschap dat hij nu ook maar eens moet ondervinden wat het betekent voor de meisjes te zorgen!


Posy lijkt het meest onbekommerd, haar leven is uitgestippeld immers? Maar ook zij stelt zich vragen over hoe het verder moet. Ze weet dat haar moeder ervan uitgaat dat zij dat café overneemt, maar eigenlijk wil ze dat niet. Ze is fervent bergbeklimmer en wil haar geluk beproeven op andere bergen dan alleen de Schotse. En dan is daar Luke. Hij bivakkeert enkele maanden in het dorp omdat hij een boek aan het schrijven is over bergbeklimmen.
Er slaat een felle vonk over tussen Poy en Luke, maar hij zal weer vertrekken. En dan?

Allerlei problemen dus die niet alleen de kop opsteken tijdens deze kerstdagen, maar waar ook een al of niet bevredigend einde aan moet komen. Suzanne kan wel streven naar een perfecte kerst, ze zou beter kunnen weten. Zelf kampt ze immers ook nog met de herinneringen aan die fatale dag, vijfentwintig jaar geleden. Vier mensen kwamen om, waaronder haar beste vriendin Cheryl en diens echtgenoot Rob. Als enige overlevende heeft ze last van een schuldgevoel. Heeft ze het allemaal wel goed gedaan?


Dit is een romantisch en sfeervol (brr, winter!) verhaal waarvan je de afloop al wel kunt voorspellen, maar de weg daar naar toe wordt door Sarah Morgan boeiend beschreven. De psychische problemen van de zussen en hun moeder zijn herkenbaar, je leert de dames aardig goed kennen.
Het verhaal van het verleden komt terug in enkele flashbacks of binnen de gesprekken van de personages, tragiek volop. Ook de humor ontbreekt niet, die ligt vooral in het knusse dorpsleven waar iedereen alles van iedereen weet of denkt te weten. En Posy heeft een bijzondere gesprekspartner: kip Martha.
Een van de thema’s is het feit dat mensen vaak van alles denken te weten over de ander, zonder dat er over gesproken is. Zulke aannames kunnen de plank volledig mis slaan!


Sarah Morgan heeft inmiddels tientallen romans geschreven, waarvan er in totaal meer dan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze won meerdere prijzen voor 'best romance-auteur' in de Verenigde Staten.


ISBN 9789402704396 | Paperback | 416 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019
Vertaald uit het Engels door Henske Marsman (helaas niet perfect)

© Marjo, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER