Boekenarchief M

Sarita Mandanna

De dans van de tijger
Sarita Mandanna


Op dit boek had ik me erg verheugd. Ik houd van verhalen die zich afspelen in India vanwege de vaak mooi beschreven rituelen en de onderlinge familiebanden die hecht en liefdevol  zijn. De flaptekst was veelbelovend en zo was het begin van het boek ook.

Devi is het eerste meisje dat in meer dan zestig jaar in de familie Nachimanda geboren wordt. Iedereen is dan ook gek op het kind. Haar grootmoeder maakt het lekkerste eten voor haar en wrijft haar haar in met in kokosolie geweekte hibiscus terwijl ze haar de mooiste verhalen vertelt.  Haar neefjes en nichtjes kopen allemaal cadeautjes voor haar en vervullen al haar wensen. Maar Thimmaya, Devi's vader, is het meest gek op het kind.
Toen Devi vijf was kwam de zeer jonge Gauramma terug naar het dorp en trekt, met haar zoontje Devanna, in bij haar grootvader Pallada Nayak. Ze heeft haar man verlaten en wil nooit meer terug naar hem. Het is een schande en haar familie beweegt hemel en aarde om haar terug te laten keren naar haar oude maar rijke man, maar Guaramma blijft weigeren.


De weken gaan voorbij en de familie geeft langzaam de hoop op dat Gaura terug zal gaan. Pallada Nayak beslist dat ze met haar zoon een kamer in zijn huis mogen hebben zolang ze wil, maar verder negeert hij zijn kleindochter volledig. Haar ooms spuwen vol afkeer op de grond als zij langsloopt en haar neven tikken op hun voorhoofd. Ze waren verloren, klaagden ze, want wie zou er nog een bruid willen uit een familie waarin de vrouwen zo schaamteloos hun echtgenoot verlieten?
Gaura pleegt zelfmoord en het is meisje Devi die Devanna weet te troosten. De kinderen raken onafscheidelijk. Ze gaan samen naar de missieschool. Devanna blijkt een uitstekende leerling, Devi heeft meer moeite met alles.
Als Devi tien jaar is ontmoet ze Machu de tijgerdoder en ze is onmiddellijk verliefd op deze man en besluit dat ze met hém wil trouwen en met niemand anders. Devanna besluit om arts te worden en zal naar Bangalore vertrekken. Devi is nog steeds vastbesloten om met Machu te trouwen en wijst elk huwelijksanzoek af. Ze weet niet dat Devanna stapelgek op haar is.
Door allerlei omstandigheden en verkeerd begrepen zaken kunnen Machu en Devi niet met elkaar trouwen maar ze weten dat ze stapelgek op elkaar zijn. Het wordt een drama.


Ik heb het boek tot het einde van deel een gelezen (325 blz) en vond het toen wel genoeg. Wat aanvankelijk zo prettig aandeed veranderde later teveel in een slepend romantisch drama. 
De beschrijvingen van het eten, de kleding, de verzorging, het huishouden en de omgang met elkaar is uitstekend. De vriendschap tussen Devi en Devanna is ontroerend. Vanaf het begin weet je al dat Devanna gek op Devi is en verwacht je dat ze voor elkaar zullen kiezen. Maar dan verschijnt Machu, de knappe man, in het leven van Devi en verzandt het verhaal in een roman waarvan er veel zijn geschreven. Het is een constant verlangen naar elkaar en elke keer gebeurt er wel wat waardoor alles weer misloopt.
Tussendoor lezen we over de studietijd van Devanna op de universiteit dat ook al niet over rozen gaat en uiteindelijk leidt tot een onherroepelijke tragische gebeurtenis die het leven van  Devi, Devanna en Machu voorgoed verandert.


Als je houdt van verhalen met veel drama en geliefden die elkaar niet kunnen krijgen is het een uitstekend boek. Ik vond het op gegeven moment teveel van hetzelfde worden. Misschien ben ik te nuchter maar ik denk bij zulke verhalen steeds, vertel wat er gebeurd is, vertel aan elkaar wat je denkt en voelt maar om het drama te verhogen wordt dat juist niet gedaan, alles moet met blikken en gebaren begrepen worden, wat dus niet lukt, en het volgende misverstand is geboren. Kortom, er is zoveel gedoe. Dat wordt op gegeven moment wel erg vermoeiend om te lezen. Ik kon de moed niet opbrengen om deel twee in dit boek, dat begint met de zoon van Machu, ook nog te lezen.
Het is een voor een debuut knap geschreven, de beschrijvingen over India en het familieleven zijn schitterend, maar het zich voortslepende liefdesverhaal is helaas aan mij niet zo besteed.


ISBN 9789032511784 Hardcover 526 pagina's Uitgeverij De Kern oktober 2010

© Dettie, 5 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER