Boekenarchief M

David Mulder

http://davidmulder.info

 

Pooldrift
David Mulder


Pooldrift heeft de vorm van een lange brief van hoofdpersoon Krijn aan zijn beste vriend Vincent, met wie hij in een band speelt. Krijn maakt een crisis door. Hij komt uit een welgestelde familie die precies weet welk woord je wanneer moet gebruiken. Je zegt bijvoorbeeld nooit wagen, toilet als je wc bedoelt of oma. Krijn is een gewone jongen, niets bijzonders, en daarom is hij al een teleurstelling voor zijn vader. Als zijn vriendin zwanger is, vlucht hij halsoverkop naar een vakantieeiland. Zijn baantje daar mislukt direct en hij komt tussen een aantal daklozen terecht, die op het strand bivakkeren. Sommige van die daklozen willen naar Europa, om het daar helemaal te gaan maken. Andere zijn op de een of andere manier ergens in hun leven de weg kwijtgeraakt. Ze houden zich bezig met geld bietsen om daar een jerrycan Sangria van te kopen. Het bereiken van een roes is het enige doel  van de gemiddelde dag die de mannen doormaken.


Krijn schrijft op papier dat hij overal vandaan moet halen: hij gebruikt vakantiefolders, lege verpakkingen en wat er nog meer aan papier te vinden is. Hij weet niet eens of hij de brief aan Vincent ooit zal verzenden, maar hij schrijft alles op wat hem is overkomen de laatste maanden en in zijn jeugd. Zo krijgt de lezer een beeld van zijn leven, en op welke manier hij zo in de war raakte, dat hij op de vlucht moest slaan. Op een dag gaat hij met zijn strandmaat Fumbe op weg naar ‘El hombre completamente nudo’, die volgens gerucht ergens in het oerwoud woont, met heel veel kinderen. Over deze naakte man wordt veel gepraat door de mannen die op het strand hangen, en het wordt steeds onduidelijker of hij wel echt bestaat. In ieder geval is hij een soort mythe geworden.
Onderweg overkomt Krijn een ongeluk en de gevolgen daarvan doen hem uiteindelijk inzien dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen en iets van zijn leven moet proberen te maken. Dat zijn thuiskomst ook een tragisch element heeft, maakt zijn wilskracht om er nu toch eindelijk eens iets van de maken alleen maar sterker.


De manier van vertellen, de briefvorm, heeft tot gevolg dat er inderdaad veel verteld wordt. De gevoelens en gedachten van Krijn komen veel aan bod en voor interactie met andere personages is er wat minder ruimte. Die is er wel in sommige scènes en dat zijn dan meteen de beste. De beschrijving van het afscheidsfeest van zijn moeder, die denkt dat ze spoedig zal sterven, is heel goed beschreven.  En zo zijn er wel meer sterke onderdelen in het boek. De toon is humoristisch, maar echt lichtvoetig is het verhaal niet: ook onderwerpen als mensenhandel en het leven van homoseksuelen in Senegal worden besproken.


Al met al een aangenaam, lezenswaardig verhaal, dat best sterker had gekund, maar dat toch als geslaagd kan worden aangemerkt.


ISBN 9789041413291 Paperback 185 pagina's | Anthos | november 2010

© PetraO. 6 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER