Boekenarchief M

Lulu Miller

Waarom vissen niet bestaan
Lulu Miller


‘Getroffen door buitenaf – door een vallende tak, een te hard rijdende auto, een kogel, of van binnenuit, door muiterij van de eigen lichaamscellen. Chaos laat je planten verrotten, je fiets roesten, doodt je hond. Hij laat je mooiste herinneringen vervangen, je favoriete steden instorten, vernielt elk heiligdom dat je maar kunt bouwen.
Chaos is de enige zekerheid in dit leven. De heerser die ons allemaal regeert.’


Maar dan ontdekt de ik-persoon, de schrijfster Miller zelf, iemand die de Chaos weerstaat: David Starr Jordan (1851 -1931) een Amerikaans ichtyoloog, botanicus, eugeneticus en vredesactivist. Hij was ook de eerste president van de Stanford-universiteit. Hij ontdekte bijna een vijfde van alle vissoorten op aarde en ontkende de chaos van het bestaan.
Lulu Miller is wetenschapsjournalist als ze bij haar onderzoeken op Jordan stuit. Maar ze verdiept zich pas echt in zijn werk en leven en duikt diep de archieven in als ze chaos haar persoonlijke leven omver gooit.


Al toen Lulu pas zeven was zei haar vader tegen haar dat het leven geen zin heeft. Je wordt geboren om dood te gaan. De mens is niet belangrijk. Je kunt dus gewoon doen wat je wil. Dit beïnvloedt haar leven zo erg dat ze zelfs een poging tot zelfdoding doet. Maar als ze die ene man ontmoet wordt het leven draaglijker. Tot ze een grote fout maakt, een die hij haar niet vergeeft. Wat nu? Misschien kan David Jordan haar leren hoe ze deze chaos te lijf moet gaan?


Wat ze ontdekt is verbijsterend. Voor haarzelf maar ook voor de lezer! Ze beschrijft Jordans leven, zijn ontdekkingen, zijn conclusies, de maner waarop hij in het leven stond. Zijn reacties op andere wetenschappers als Charles Darwin. En zijn persoonlijke leven, waarin hij later richting de eugenetica ging.
Ze beschrijft ook  - maar korter door de bocht - haar eigen leven, en dan vooral het deel waarin ze het onderzoek naar Jordan doet.
Ze wil het weten: hoe rekende hij af met de chaos? Wat kan zij daar zelf van leren?


Fascinerend dit verhaal! Nieuwe inzichten; woorden waar je toch eens goed over na moet denken.


‘Misschien was het grootste geschenk dat de evolutie ons ooit heeft gegeven wel het vermogen om te geloven dat we machtiger zijn dan in werkelijkheid het geval is. Je leidt als mens een behoorlijk zwaar leven, zeggen de psychologen. Je weet dat de wereld in feite geen moer om je geeft, je hebt geen enkele garantie op succes, hoe goed je ook je best doet, je moet concurreren met miljarden anderen, je bent weerloos tegen de elementen, en alles waar je ooit van zult houden zal uiteindelijk worden vernietigd.’


Een ideeënroman, dat door de vorm leest als een trein. Een boek om dus te herlezen, om alles rustiger tot je door te laten dringen.


Lulu Miller is een Amerikaanse schrijver en Peabody Award-winnende wetenschapsverslaggever voor National Public Radio. Millers radiocarrière begon als producer voor het WNYC-programma Radiolab.


ISBN 9789048867318 | Paperback | 224 pagina’s | Uitgeverij Lebowski | februari 2023
Vertaald uit het Engels door Lidwien Beckman

© Marjo, 25 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER