Boekenarchief M

Thomas Moran

De onderduiker


Het verhaal:
Het is 1943, in een klein dorpje in Oostenrijk is een joodse man aangekomen. Hij meldt zich bij de ouders van Nikki, met de vraag of ze hem willen laten onderduiken. Een paar jaar eerder was hij daar ook, en toen heeft hij Nikki geopereerd aan zijn blindedarm, hetgeen zijn leven gered heeft. Vervoer naar de stad was er niet en het was er al te laat voor ook.. Dus nu voelen de ouders zich verplicht en de man, Dr Weiss wordt ondergebracht in de schuur. Vader timmert een hok om hem heen. Een hok waar hij de komende twee jaar niet uit zal komen..
Maar vader wil niet weten dat de jood daar is, hij zwijgt hem dood. Nikki is degene die hem eten brengt en alles wat hij verder nodig heeft. Zijn vriendinnetje Sigi mag mee. Zij is blind, even oud als Nikki, en ze wijkt niet van zijn zijde. Behalve het hoognodige is Nikki ook de enige met wie de dokter contact heeft. Nooit langer dan vijftien minuten, want anders wordt het verdacht. Je zou verwachten dat het boek het verhaal van de dokter vertelt, hij is immers degene die het ergste meemaakt. Maar Nikki en Sigi zijn de hoofdpersonen. Zij vertellen hem alles, hij zit immers achter die muur, hij kan hen niet eens echt aankijken. Een veilig klankbord voor al hun tienerprobleempjes. Sigi gaat in haar onschuld erg ver, ze vertelt zelfs over hoe ze een iets ouder meisje betrapt hebben bij zelfbevrediging. Als Nikki haar maant haar mond te houden, stoort ze zich daar niet aan "hij is toch dokter!" Dat het voor de man erg moeilijk moet zijn om te horen vertellen over de levenslust van anderen, daar stoort ze zich niet aan. Aan de andere kant vragen ze dr Weiss ook alles over zijn leven te vertellen. En ondanks enkele momenten van wanhoop, en een armzalige poging tot zelfmoord, kan de jood zijn bevrijders tegemoettreden.
Intussen lezen we ook over de kleinzielige dorpsgemeenschap, waar iedereen alles weet, waar volop geroddeld wordt, (de zwangerschap van de mooie, maar ongetrouwde juf wordt zelfs in de raad besproken) maar waar ook als het nodig was gezwegen werd.


Aardig boek, dat op de flap vergeleken wordt met Anne Franks dagboek. Maar hier zijn de kinderen die hun zielenroerselen prijsgeven vrij...


Utrecht, 1998 Uitgeverij: Het Spectrum 259 pagina's Bindwijze: Ingenaaid ISBN: 90-274-6168-6 Oorspronkelijke titel: The man in the box . Vertaling: Jet Matla

© Marjo, september 2006

Reageren? Klik hier!