Boekenarchief M

Joyce Maynard

http://www.joycemaynard.com

 

altMijn zusje
Joyce Maynard


‘Ik snap meisjes van dertien wel. In de vierenveertig jaar van mijn leven heb ik veel van ze geleerd. Dat kan ik gerust zo zeggen. Want ooit was ik er zelf een. Bovendien was ik de zus van een meisje van dertien, de beste vriendin van een ander en de voormalig vriendin van weer een ander.’


Rachel en haar zusje Patty wonen met hun moeder aan de voet van een berg in Marin County bij San Francisco. Allebei houden ze er van over die berg te zwerven, ze verzinnen heel onschuldig hun eigen niet altijd veilige spelletjes, en doen waar ze zin in hebben. Hun moeder laat hen hun gang gaan, en hun vader is niet in beeld: hij woont elders. Later beseft Rachel dat haar vader een vrouwenman is, en dat haar moeder hem eigenlijk net zo aan zijn lot over liet als haar dochters, waar hij niet tegen kon.
Gelukkig probeert hij vaak te komen, maar: hij is rechercheur bij de politie, en als er op de berg het ene slachtoffer na het andere ten prooi valt aan een seriemoordenaar, blijft er weinig tijd over voor het gezin. Hij bijt zich vast in het onderzoek, maar de ‘Sunset Strangler’  laat nauwelijks sporen achter, en blijft onvindbaar.
Rachel, de ik-verteller, heeft wel eens visioenen en ze denkt aanwijzingen te hebben omtrent de moordenaar.  Maar of een nuchtere politieman en zijn collega’s daar iets mee willen doen?


Naast deze verhaallijn is er ook het verhaal over een pubermeisje, dat niet bestand is tegen de druk van de omgeving. Lieten haar klasgenootjes haar aanvankelijk links liggen, als haar vader de moorden onderzoekt, en bijna dagelijks op de televisie te zien is, blijkt ze ineens heel populair te zijn. Ze weet wel dat die meiden uit zijn op sappige details - die ze dan graag voor hen verzint - maar het is zo lekker om er eindelijk eens bij te horen. Ook is er een jongen die aandacht aan haar besteedt. Ze voelt zich gevleid, al vindt ze die hele jongen eigenlijk helemaal niet leuk, en is ze niet blij met dat gefrunnik.
Haar zusje blijkt verstandiger, die doet wat haar hart haar ingeeft, en gaat haar eigen gang. Ze is dol op basketbal en op de hond van een buurman, over wie Rachel  twijfels begint te krijgen - en visioenen - als ze diens geheim ontdekken.
Ze besluit een val op te zetten, en haar trouwe zus helpt mee.


Dit is een razend knappe roman. Zeker, het wordt langzaam een thriller, want er is tenslotte die seriemoordenaar, op wie jacht gemaakt wordt. En er is gevaar voor de hoofdpersonen in het verhaal.
Maar veel meer is het een prachtig invoelend portret van een pubermeisje, dat vanuit een veilig beschermd bestaan, geconfronteerd wordt met de echte wereld. Het idee om de jacht op een moordenaar door de ogen van een tienermeisje te laten zien is apart: nu hebben we niet te maken met een rechercheur die zijn medewerkers aan het speurwerk zet en er is niet de moordenaar die snode plannen maakt, terwijl het onontkoombaar wel het verhaal van die moordenaar is.
Joyce Maynard schetst daarnaast ook een beeld van eind jaren zeventig, de tijd waarin het verhaal speelt. Je kunt er niet omheen, door de muziek die overal opduikt.
En omdat het verhaal niet af is na de confrontatie, is er nog het laatste deel van het boek, als Rachel volwassen is.
Erg mooi!


ISBN 9789022960349  | paperback |368 pagina's | Uitgeverij Orlando |  november 2013
Vertaald uit het Engels door Anke ten Doeschate

© Marjo, 25 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt
Mijn zusje

Joyce Maynard

De zusjes Rachel en Patty Torricelli groeien op een prachtige plek op. Het eenvoudige huis van hun ouders staat aan de voet van de Mount Tamalpais, een indrukwekkende berg in de buurt van San Francisco. De achtertuin mondt uit in een prachtig natuurgebied en de meisjes zijn dagelijks op de berg te vinden. De natuur is hun speeltuin.

De moeder van Rachel en Patty is een kwetsbare vrouw. Ze lijdt aan depressies. Rachel en Patty zijn dol op hun moeder maar aanbidden hun vader. Vader Anthony is rechercheur en staat aan het hoofd van de afdeling moordzaken. Hij is knap en charmant en behandelt zijn dochters als prinsesjes. Vader is een echte charmeur en hij heeft iets te veel oog voor het vrouwelijk schoon. Rachel is acht jaar en Patty nog maar zes wanneer het huwelijk van hun ouders sneuvelt. De reden voor de scheiding heet Margaret Ann.

Vader vertrekt en Rachel en Patty blijven achter bij hun depressieve moeder. Hun moeder houdt van hun maar is niet in staat haar kinderen veel zorg en aandacht te bieden. Geld is er alleen voor sigaretten lijkt het wel. Rachel en Patty genieten veel vrijheid en brengen hun dagen grotendeels buitenshuis door. De berg is hun favoriete plek en de twee zusjes zijn elkaars beste vriendinnen. Hun band is bijzonder hecht en veerkrachtig als kinderen zijn maken ze het beste van hun nieuwe bestaan. Dat ze verwaarloosd worden, beseffen ze zich niet. Overal vinden ze een oplossing voor. Zo weten ze precies welke televisieprogramma’s hun buren volgen en kijken ze, gezellig tegen elkaar aangekropen op een kleedje, stiekem door een raam met hen mee. Hun eigen televisieabonnement is afgesloten omdat de rekeningen niet meer betaald werden.

Nog altijd verafgoden de meisjes hun vader en als hij zijn opwachting maakt dan is het feest. Anthony neemt zijn dochters graag mee uit eten en Rachel en Patty stralen in zijn aanwezigheid. Ze zijn trots op hun knappe vader die populair is bij zowel mannen als vrouwen. Het lijkt wel alsof iedereen graag in zijn gezelschap verkeert.

Wanneer er een gruwelijke moord wordt gepleegd op de Mount Tamalpais en deze al snel wordt opgevolgd door een tweede en derde moord, is hun vader in een klap beroemd. De zusjes zien het gezicht van de knappe rechercheur regelmatig op de televisies van hun buren verschijnen. Ook Rachel geniet mee van zijn roem want populaire klasgenootjes besteden ineens aandacht aan haar. Rachel brengt niet langer al haar tijd met Patty door. Af en toe voelt ze zich schuldig dat ze haar zusje aan haar lot overlaat maar ze beseft niet hoe eenzaam Patty is.

Vader is een held. Hij is de rechercheur die de moordenaar, die door de media de Sunset Strangler wordt genoemd, gaat oppakken. De knappe politieman zal ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes weer veilig over straat kunnen. Maar de Sunset Strangler blijft toeslaan. Keer op keer vinden jonge vrouwen op de berg de dood. De heldenstatus van Anthony Torricelli begint te wankelen en hij gaat er steeds slechter uitzien. Hij wordt volledig in beslag genomen door zijn werk en zijn dochters zien hem nauwelijks meer. Nog altijd kijken Rachel en Patty enorm tegen hun vader op en samen bedenken ze een plan om hem te helpen. Kinderlijk als ze nog zijn beseffen ze niet hoe onbezonnen en gevaarlijk hun idee is.

Mijn zusje is een heel intens coming-of-age verhaal met thrilleraspecten. Rachel is de verteller, ze kijkt terug op haar jeugd. Ook nu ze haar eigen geschiedenis door de ogen van een volwassene aanschouwt, is ze nog altijd mild over de manier waarop haar ouders haar en haar zusje opvoedden. Centraal in het verhaal staat de band tussen de twee zusjes maar ook hun liefde voor hun vader. Op den duur zagen ze zijn imperfectie wel maar hij bleef de belangrijkste man in hun leven. Anthony Torricelli op zijn beurt was misschien niet ’s-werelds beste vader maar hij hield van zijn kinderen. Pas later zou de volle omvang van zijn liefde tot Rachel doordringen.

Mijn zusje is een boek dat meteen boeit. Het verhaal is heel beklemmend omdat de lezer al vanaf de eerste bladzijde weet dat er iets naars gaat gebeuren. Het noodlot hangt als het zwaard van Damocles boven het verhaal. Een mooi geschreven, intrigerend, spannend en aangrijpend boek.

ISBN 9789022960349 | paperback | 368 pagina's| Orlando | november 2013
Vertaald door Anke ten Doeschate

© Annemarie, 24 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dochters van het land
Joyce  Maynard


Dit boek geeft een beeld van het leven in de jaren zestig in de Verenigde Staten. Het speelt op het platteland, New Hampshire. Wie liever leest over het jachtige stadsleven moet dit boek maar wegleggen, want hier heerst de sfeer van het boerenleven, over het overeind blijven tegen de ontwikkelingen van de tijd in.


Het boek begint met de orkaan Bonnie, in wiens noodweer Edwin Plank, de vader van een van de meisjes op pad moet om een boom van de weg te halen. Negen maanden na die avond wordt er in het gezin Plank een dochter geboren, de vijfde dochter op rij. Helaas voor Edwin die boer is en graag zou zien dat zijn bedrijf overgenomen werd door een zoon. Deze jongste dochter, Ruth, is anders dan haar zussen. Zij is geen meisjesachtig meisje, het liefste is ze buiten bij haar vader, of zit ze te tekenen.
Moeder Connie is bevallen in het ziekenhuis en heeft daar een andere vrouw leren kennen, Val, die op dezelfde dag van eveneens een dochter is bevallen. Connie staat erop om de geboortezus van Ruth ieder jaar te bezoeken, rond de datum van hun verjaardag.  Zo leert Ruth Ray, de broer van haar geboortezus Dana kennen. Al vanaf de eerste ontmoeting is er een klik tussen deze twee kinderen, en later zullen ze dan ook een relatie hebben. Helaas niet probleemloos. Het begint er al mee dat Ray een deserteur is, hij wil niet naar Vietnam, maar vlucht naar Canada.
Om en om lezen we ook over het leven van Dana, die in een heel ander soort gezin opgroeit. Ook zij is een buitenbeentje, dol op het buitenleven.

Ten tijde van haar geboorte en een aantal jaren erna woonden ze in de buurt van de familie Plank, maar daarna verhuisden ze van de ene plek naar de andere, steeds omdat vader George weer iets in de planning had, of omdat er juist weer iets fout gegaan was met zijn plannen. Moeder Val is kunstenares, zij schildert, en bemoeit zich nauwelijks met haar kinderen.
Deze twee totaal andere vrouwen zoeken hun eigen weg, in de roerige jaren zestig, Woodstock, Vietnam, seks en drugs, de modernisering van agrarische bedrijven en de opkomst van supermarkten.
De sfeer wordt steeds broeieriger, naarmate de tijd verstrijkt, tot de onvermijdelijke climax aan het eind. Natuurlijk voel je als lezer dat er iets is met deze meisjes, maar je weet niet wat er precies aan de hand is. Behalve dat het boek een tijdsbeeld geeft en een romantisch verhaal vertelt, is er ook die spanning aanwezig, waardoor het verhaal niet zomaar aan je voorbij gaat.


De dochters van het land zijn de aardbeien waar boer Edwin zijn leven aan gewijd heeft, maar natuurlijk zijn het ook Dana en Ruth. Twee vrouwen, zo anders, maar ze hebben gemeen dat ze zich niet echt thuis voelen in de omgeving waar ze opgroeien, en ze willen dan ook niet meegaan met de flow, accepteren dat het leven zich aanbiedt zoals het al generaties lang gebeurt. Zij stippelen hun eigen leven uit, maken hun eigen keuzes, wat natuurlijk met vallen en opstaan gaat.
Een mooi boek over hoe het kan gaan in een mensenleven.

ISBN 9789044960686 | paperback | Bruna Uitgevers B.V| februari 2011
Vertaald door Anke van Doeschate

© Marjo, 14 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER