Boekenarchief M

Clément Mantz

Ambidexter
Clément Mantz


Als Jacques Mahr op z'n zestiende mee wil doen met atletiekwedstrijden in Lille, ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat hij de Duitse nationaliteit heeft.  Hij moet voor het Duitse consulaat voor een paspoort. Waarschijnlijk omdat hem nooit verteld is dat hij geen Nederlander is, valt dit rauw op zijn dak, en overvalt hem een schaamte. Het verhaal speelt eind jaren zestig, en de tweede wereldoorlog was nog niet zover in de vergetelheid weggezonken als dat nu het geval is. Hij wil geen mikpunt voor pesterijen zijn, hij wil Nederlander zijn!
Maar omdat zijn vader voor de oorlog naar Nederland gevlucht is, omdat hij nooit het staatsburgerschap heeft verkregen, daarom is Jacques nu Duitser. Hij komt er achter dat hij ook nog half joods is.
Maar het toppunt is wel dat hij verplicht is altijd een verblijfsvergunning bij zich te dragen.  Wat is dat voor waanzin?
Het beïnvloedt zijn verdere leven. Zou hij ook zo fanatiek geworden zijn wat het hardlopen betreft als hij gewoon Nederlander was geweest? Immers in sport was hij nooit goed, hij bracht er niets van terecht. Pas later als hij zich in Oost-Duitsland bevindt, zal hij ontdekken dat hij ambidexter is, en dat is een nadeel voor veel sporten maar juist niet voor het hardlopen. Een persoon die ambidexter is, heeft geen speciale voorkeur voor links- en
rechtshandigheid, het geldt vaak ook voor de benen en voor het gehoor en het zicht.
Jacques is dus ook in nationaliteit 'gehandicapt' of gezegend, - het is maar hoe je het bekijkt. Het verhaal dat verteld wordt is het verhaal van een puber die zijn best doet om een feit dat hij als handicap ziet om te buigen in een zegen...  Een jongeman die schopt tegen de regels, die weigert zich te voegen naar wat 'normaal' zou zijn. Waarom doen zijn broers helemaal niet moeilijk, en vragen zij 'gewoon' de Nederlandse nationaliteit aan? Ook al moeten ze daardoor dienst nemen in het leger? Hoe komt het dat de jongste in het gezin anders reageert? Dat wordt niet helemaal duidelijk.
Jacques evenwel laat het zijn leven dicteren: hij voelt zich Nederlander, maar als hij niet geaccepteerd wordt als zodanig? Dan maar niet. Dus loopt
hij hard bij een Duitse atletiekvereniging. Later beseft hij dat hij, als hij Duitser is, net zo goed een Oost-Duitser kan zijn.
In deel twee van het boek wordt het avontuur verteld dat Jacques beleeft aan de andere kant van de Muur. Drie weken bracht hij door in een andere wereld.


Dan volgt ook nog een derde deel, en dat is zonder aankondiging een heel ander verhaal, namelijk dat van zijn vader. Hoe het is gekomen dat het gezin Mahr in een dorp nabij Maastricht kwam te wonen. Op zich is het een heel interessant gegeven, maar het zou voor de leesbaarheid beter geweest zijn als er een goede redactie aan te pas was gekomen.  De vele spel- en tikfouten irriteren mij, en wat meer schrappen was het verhaal ten goede gekomen. Er wordt veel herhaald. In andere woorden, maar toch. Dat is gewoon jammer.


ISBN 978 90 78407 63 8 Uitgeverij TIC, 280 pagina's Maastricht 2010

© Marjo, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER