Boekenarchief M

Alexander McCall Smith

http://www.alexandermccallsmith.co.uk

 
literatuurTranen van de giraffe


Mma Ramotswe is de eerste en enige damesdetective in Afrika. Samen met haar secretaresse mma Makutsi lost ze allerlei zaken op. Van vreemdgaande echtgenotes tot vermiste dieren. Ze heeft niet geleerd voor haar vak maar gebruikt boeken van detectives als handleiding. In de meeste gevallen gaat ze gewoon af op haar intuïtie. Ze heeft zich verloofd met mister J.L.B. Matekoni, een garagehouder met liefde voor zijn vak.
Mma heeft het beste voor met iedereen en zoekt oplossingen waar alle partijen vrede mee kunnen hebben. Ze gelooft in het goede van de mens.


Het verhaal is bijzonder, door haar warme karakter weet ze veel uit mensen te krijgen. Er gebeurt veel, een moeder zoekt haar lang geleden als vermist opgegeven zoon. Een man verdenkt zijn vrouw van overspel, waar een heel ander verhaal achter blijkt te zitten. De huishoudster van mister Matkoni is bang dat ze haar baan verliest als hij trouwt met Mma Romotswe en gaat erg ver in het voorkomen hiervan. Vrij serieuze zaken allemaal maar het positieve en de humor winnen altijd in dit boek. Ook de slechtheid van mensen wordt benadrukt maar Mma Ramotswe vindt aldoor een manier om hen dit te doen beseffen én ze worden vergeven.


Mijn mening
Een hartverwarmend boek, vol liefde voor iedereen. Als je het uit hebt zit je te glimlachen en heb je het gevoel dat je in een heerlijk koesterend zonnetje hebt gezeten. Eindelijk eens een boek dat niet vol met wraak zit maar een ménselijk boek. Het is geen zoetsappig verhaal, juist vrij reëel, maar de houding van Mma Romotswe maakt het boek bijzonder. Een aanrader!


ISBN 9024552222 Ingenaaid, 223 pagina's Verschenen: juni 2004 Sijthoff
Oorspronkelijke titel: Tears of the Giraffe Vertaler: Ineke van Bronswijk

© Dettie, 30 januari 2005

Reageren? Klik hier!