Boekenarchief M

Margaret van Mierlo

Bril & plu
Margaret van Mierlo


Bril & plu is een coming of (old) age-roman, staat op de achterflap, een boek over 'actieve zestigplussers die ervaren dat ze door hun omgeving als oud worden weggezet.' Dat trok mijn aandacht, was er wel eens eerder over deze leeftijdsgroep geschreven? Volgens mij niet, en zeker niet over de 'oude' stempel die iemand die  in de groep van de zestigjarigen valt, toebedeeld krijgt. Het leek me een origineel uitgangspunt.


Vol verwachting begon ik te lezen. Waar zou deze roman over gaan? Het lege nest syndroom? De pensioenleeftijd die naderde? De lichamelijke ongemakken? Of juist over de vrijheid, de kinderen zijn de deur uit, er is meer vrije tijd, financieel is er vaak meer ruimte. Of over de kinderen en vooral de kleinkinderen? enz. Nieuwe liefde misschien? De kansen liggen voor het oprapen. Dit boek tipt wel enkele zaken aan, maar in feite heeft het verhaal niets met leeftijd te maken. Wat Margaret van Mierlo beschrijft kan op elke leeftijd gebeuren.


Het handelt hier namelijk om twee vriendinnen, Nicole en Trix, die vroeger over een kostschool hebben gezeten. Nicole is de piekeraar en een beetje zwaar op de hand maar Trix dendert overal op af en vindt alles leuk en avontuurlijk. Zij sleepte op school Nicole vaak mee in haar rebelse gedachten en dat is eigenlijk nog steeds het geval. Maar nu ze beiden in de zestig zijn, is er opeens de brief van Hippo Helga. Hun vijand, de verklikker, het brave meisje op de kostschool.
Nicole heeft meteen buikpijn, er is namelijk toentertijd iets gebeurd wat alleen zij drieën weten...


Ondertussen lezen we hoe de twee vrouwen zich in het vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis storten. Niet dat zij koffie rondbrengen of bejaarden verzorgen, nee zij oefenen met de bejaarden een toneelstuk in dat humoristisch en soms cynisch het wel en wee in een tehuis behandelt. - In feite behandelen ze hun voorland. - Ook het leven zonder man en het gebruik van de vibrator komt uitgebreid aan bod. Maar wat dit alles te maken heeft met mensen van in de zestig?


Het verhaal wringt een beetje, alsof de schrijfster geen keus kon maken tussen de onderwerpen die ze wilde bespreken in het boek. De oude tante Nel en het buitenhuisje die beiden regelmatig terugkomen in het boek hebben bijvoorbeeld geen enkele meerwaarde. Het vibrator verhaal had leuk kunnen zijn, maar paste niet in het geheel, het kwam plotseling, uit het niets, er werd daarvoor namelijk geen enkele toespeling op - eventueel gemiste - seksualiteit ter sprake gebracht tussen de twee vriendinnen. Het was daardoor vreemd dat het attribuut ineens ingevoerd werd.
Kortweg gezegd, het geheel was wat rommelig en onevenwichtig qua opbouw en  zoals gemeld - niet specifiek voor mensen van genoemde leeftijdsgroep.


In feite is het vooral het verhaal rond de gebeurtenissen in hun kostschooljaren dat de boventoon voert. Het boek heeft daardoor ook meer van een milde thriller weg dan van de coming of old age-roman die op de flaptekst beloofd werd. Het geheel is niet verkeerd maar anders dan verwacht.


Margaret van Mierlo (Weert 1949) combineert haar werk in de gezondheidszorg met het schrijven van romans. Bril & Plu is haar vierde roman. Haar eerste roman Hemelse koffie uit 2006 werd in 2014 opnieuw uitgegeven, daarna volgden De zandlezer (2014) en Kreukelzonde (2017)


ISBN 9789493059252 | Paperback | 181 pagina's | Uitgeverij Palmslag | oktober 2019

© Dettie, 31 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER