Boekenarchief M

Marco Missiroli

Trouw
Marco Missiroli


Enkele definities van trouw:
- Eigenschap dat je iemand of iets altijd steunt en hem of haar niet alleen laat
- Iemand niet verlatend, ook niet in moeilijke omstandigheden
- Zijn plichten nauwgezet vervullend


In hoeverre spreek je van trouw als je in lichaam ontrouw bent maar in geest trouw? En ben je wel ontrouw als je iemand begeert maar van je partner houdt? Als je trouw bent aan jezelf, ben je dan evengoed ontrouw in relatie tot een ander?
Dit thema wordt in Trouw van Marco Missiroli nauwgezet uitgewerkt.


Carlo, docent Creative Writing, begeert Sofia, een studente. Zij worden betrapt op het vrouwentoilet, maar er is niets gebeurd volgens beiden, het hele verhaal berust op een misverstand. Ondanks zijn poging tot meer weet alleen Carlo dat zijn verleidingskunsten geen resultaat hebben opgeleverd.


Margherita de vrouw van Carlo weet niet wat ze met deze mogelijke op waarheid berustende roddel aan moet. Hun huwelijk is goed volgens haar maar toch...

Als tegenzet duikt ze eenmalig met haar fysiotherapeut het bed in. En misschien is dat wel waarom ze alles van zich af kan zetten, terwijl Carlo de verdere tijd steeds met Sofia in zijn hoofd blijft zitten. Sofia is echter met de studie gestopt en vertrokken. Carlo verlangt naar haar maar is stapelgek op zijn vrouw...
Is het uit schuldgevoel; dat hij toch overstag gaat voor het enorm dure appartement dat Margerhita op het oog heeft.
Carlo versiert daarna wel enkele andere vrouwen. Margherita heeft geen enkele behoefte meer aan een escapade. Zij heeft haar 'wraak' gehad en afgesloten.


Ook Anna, de moeder van Margherita speelt een belangrijke rol in het verhaal. Zij is gek op haar schoonzoon en hij komt graag bij haar - zonder zijn vrouw - op bezoek. Het is zijn schoonmoeder die begrip toont voor 'het misverstand'. Zij heeft zelf ook het een en ander te verwerken gekregen.


Er is vervolgens een stap in de tijd. Carlo en Margerhita hebben inmiddels een zoon Lorenzo, Anna aanbidt haar kleinzoon. Ook Sofia leidt haar leven, hoe is zij de tijd doorgekomen?


Marco Missiroli laat de vier hoofdpersonages constant aan het woord, soms laat hij zelfs de woorden en gedachten van de een in de ander overlopen, zonder dat het verwarrend wordt. Daardoor raak je veel meer betrokken bij de vier mensen waar het verhaal om draait. Hun perspectief van het geheel wordt dankzij deze toepassing heel duidelijk. Anna speelt de ontroerende, verbindende factor.


Toch blijft het hoofdthema trouw en dat thema wordt van veel verschillende kanten belicht. Het laat je inzien dat trouw niet altijd hetzelfde hoeft te betekenen maar toch voldoet aan de bovenstaande definities van trouw.
Een intrigerend, knap, soms afstandelijk, maar enorm boeiend boek.


ISBN 9789059369498 | Paperback | 262 pagina's | Uitgeverij Cossee | oktober 2021
Vertaald door Hilda Schraa

© Dettie, 8 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER