Boekenarchief M

Elizabeth McCracken

https://elizabethmccracken.com

 

Het huis van de reus
Elizabeth McCracken


'Ik hou niet van mensen, maar hij was anders.' Dit zegt Peggy Cort, 26 jaar, een bevlogen bibliothecaresse.


"In de herfst van 1950, toen hij elf was, kwam hij voor het eerst naar mijn bibliotheek. Een onderwijzeres van de lagere school loodste het hele stel naar binnen, ik was achter de uitleenbalie bezig een karretje met romans te sorteren. Eerst dacht ik dat hij ook een begeleider was, zoveel groter was hij dan de rest;zelfs voor een volwassen man was hij lang. Daarna zag ik de broek van stevig katoen en de witte gympen, en ik begreep dat dit de uitgeschoten jongen was over wie ik had gehoord."


Peggy raakt gefascineerd door James Carlson Sweat zoals de 'uitgeschoten jongen' blijkt te heten. Ondanks haar afkeer van mensen, raakt de jongen wel een gevoelige snaar bij haar.


'Als bibliothecaresse hunkerde ik naar erkenning, meer nog ik wilde graag als een vanzelfsprekendheid worden beschouwd. Ik zat aan de uitleenbalie, barstensvol boekbesprekingen, informatie, waarschuwingen, mijn gedegen opleiding en nuttige wenken. Ik had het liefst dat de mensen aan één stuk door onbescheiden naar me toe kwamen. Er waren echter dagen dat geen mens wat tegen me zei.'


Maar James is anders, hij vraagt wel informatie! Hij is leergierig, bij hem kan ze al haar kennis kwijt. Hij erkende haar als deskundige. Ze doet haar best voor hem. Langzamerhand raakt het leven van Peggy gevuld met betekenis. Daar waar zij zich eerst niet gezien voelde, is nu een grote bezieling om de jongen verder te helpen. Haar hele leven staat nu in het teken van 'de reus'. 


James blijft groeien en dat levert flinke problemen op. Maar Peggy vangt dat op, zij is inmiddels zo'n onderdeel in zijn leven geworden dat zij bijna onafscheidelijk zijn.
We lezen over deze bijzondere band. Het is een verhaal over een subtiele en gevoelige vriendschap, maar ook over de aantrekkingskracht die feitelijk niet kan en mag. De twee weten hier op een prachtige manier mee om te gaan en laveren soms op het randje van gevoel en verstand. Peggy's leven is eindelijk gevuld dankzij James. De afloop is verrassend, totaal niet wat je verwacht, maar wel bijzonder. Een afloop die precies goed is zoals hij is.

Kortom, in mooie taal heeft Elizabeth McCracken een zeer geloofwaardig en indringend verhaal neergezet. Een boek dat je niet snel vergeet.


ISBN 9789025421281 | Paperback | 335 pagina's | Atlas | 1998
Vertaald door Marijke Versluys

© Dettie, 21 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER