Boekenarchief M

Ditte Mensink

Het alziende oor

 

In het Uffizi-museum in Florence wordt een kunstwerk van Artemisia Gentileschi aan flarden gesneden. Maar is dit wel vandalisme? Het lijkt wel of de dader zijn best heeft gedaan om zo weinig mogelijk echte schade aan te brengen, er is met een ongekarteld mes gesneden, en alleen rondom de afbeelding. Restaurator Tessa Stam wordt naar Italië geroepen om het doek zo goed mogelijk te herstellen. Ze neemt een vriendin mee, de geluidstechnicus Tania. Tania is helderhorend. Ze heeft hondenoren, zei de specialist, en dat houdt in dat ze niet alleen alles in haar directe omgeving goed hoort, maar ook wat er achter muren en op andere verdiepingen gebeurt. Ze gaat mee om het restauratieproces met geluiden vast te leggen, alles wat er rondom haar gebeurt neemt ze op met haar apparatuur.
In Florence ontmoeten ze de Italiaanse restaurator, Giuseppe,die met hen gaat samen werken. Terwijl zij het schilderij onderhanden nemen, wordt er een schoonmaakster opgepakt als dader, maar zij blijkt het niet gedaan te hebben. Een volgende verdachte moet de politie ook laten gaan wegens gebrek aan bewijs. En Tania hoort te veel, ze begint te twijfelen aan Giuseppe en Tessa, en gaat op onderzoek uit. En ze wordt de katalysator van een persoonlijk drama.

 

Het verhaal wordt verteld door Tania, die al zeulend met haar apparatuur, alles waarneemt. Haar bandjes bevestigen alleen maar wat ze allang gehoord heeft. Er zijn flashbacks, over een moeilijke jeugd en de ontmoeting met Tessa en hun moeizame vriendschap. Ik zou dit boek een psychologische detective noemen. Het leest niet altijd makkelijk. De schrijfster trekt steeds vergelijkingen tussen het vernielde schilderij (Judith onthoofdt Holofernes) en de schilderes enerzijds, en de relaties tussen de drie hoofdpersonen anderzijds. Voeg daarbij het verhaal van Judith en Holofernes, en alles wordt nogal ingewikkeld.
Volgens de flap is er een verrassende ontknoping... nou ja, die voel je echt al wel aankomen, maar dat is niet zo erg.

 

Paperback | 174 Pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 1ste Druk | 2005 ISBN: 9038849478

© Marjo, mei 2006

Reageren? Klik hier!