Boekenarchief M

Kathleen McGurl

https://kathleenmcgurl.com

 

De verloren zus
Kathleen McGurl


De zeventigjarige Harriet besluit - al is het met pijn in het hart – om eens wat spullen op te gaan ruimen. Nu haar echtgenoot overleden is, heeft ze het hele huis voor zich alleen. Ze moet haar haar dochter Sally gelijk geven: ze zou er goed aan doen kleiner te gaan wonen. Maar er zijn zoveel dierbare herinneringen.


Ze vindt op zolder bijvoorbeeld de oude hutkoffer van haar oma, die haar verhalen vertelde over haar werk op het cruiseschip Olympic. Nu wenst Harriet dat ze beter geluisterd had, want ze weet niet beter dan haar oma had maar één zus. Maar: op die ene foto staan drie meisjes, en achterop staat geschreven: de zusjes Higgins. Hoe zit dat?
Ze doet wat onderzoek, en nu ze met al die familiezaken bezig is, besluit ze ook contact op te nemen met haar broer Matthew die ze uit het oog verloren is. Het liefst zou ze ook haar andere dochter weer bij zich hebben, maar met Davina is in het verleden iets dramatisch fout gelopen, en ook Davina heeft ze al jaren niet meer gezien.
Terwijl al deze familieperikelen haar bezig houden gaat ze zelf ook nog even op een cruise met haar vriendin Sheila.


De koffer stamt uit 1911, waar de andere verhaallijn start: Emma is de oudste dochter in het vaderloze gezin en zij droomt er van om te gaan werken op dat nieuwe stoomschip dat in hun woonplaats Southampton aangelegd heeft. Het betaalt beter dan het werk dat ze had in een plaatselijk hotel, dus laat haar moeder haar node gaan. Emma wordt jaloers nagekeken door haar jongere zus Ruby, die nu haar moeder meer moet helpen met onder andere de zorg voor hun ziekelijke zusje Lily.
Als Emma terugkomt, enthousiast over haar werk, blijkt Ruby enigszins te ontsporen. Als ze oud genoeg is, vindt niemand het een probleem als ook zij op een stoomschip gaat werken. Maar zij kiest voor de Titanic, en Emma, die haar moeder beloofd heeft voor haar zus te zorgen – ook al wil die dat helemaal niet! – gaat mee.


De Titanic, we weten allemaal wat daarmee gebeurd is, en inderdaad wordt het verhaal heel spannend! Maar we weten ook dat er bij Harriet op zolder een hutkoffer staat. Van wie dan?
Om en om volgen we de twee vrouwen: Harriet en Emma, in hun leven vol dramatiek.
Zoals dat met een goede roman gaat zijn er veel kruisverbanden, bijzondere wendingen en raadsels. Het nodigt uit tot doorlezen, de schrijfstijl is heel prettig.


Het boek blijkt voor een groot deel op feiten te berusten, zoals Kathleen McGurl in een nawoord vertelt. De zussen zijn fictief maar er is een personage, Violet Jessop, die echt op alle drie de schepen heeft gewerkt en daar zelf een boek over heeft geschreven, het boek waarop McGurl deze roman gebaseerd heeft.
McGurl heeft zich ook verdiept in de geschiedenis van het drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse. De schepen waren eigendom van de rederij White Star Line en werden gebouwd in Belfast. De Olympic was het eerste schip dat uitvoer, de Titanic het tweede, en er volgde nog een derde: de Britannic.
Aardigheidje: Anno 2019 wordt er gewerkt aan een schip gebaseerd en sterk gelijkend op de schepen uit de vroegere Olympic-klasse. Het schip wordt gebouwd naar de (veiligheids)eisen en technieken van nu en zal de naam Titanic II gaan dragen. De datum van tewaterlating was meerdere keren uitgesteld en staat nu gepland voor 2022.


Kathleen McGurl schreef haar eerste boek in 2014, waarna er iedere twee jaar een nieuw boek verscheen, waarbij ze veelal eenzelfde concept gebruikt: twee verhaallijnen, waarin in het heden een geheim ontdekt wordt dat zijn oorsprong in het verleden heeft.
De verloren zus is het eerste boek dat in het Nederlands werd vertaald.


ISBN 9789402709483| paperback| 352 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| maart 2022
Vertaald uit het Engels door Marjet Schumacher

© Marjo, 20 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER