Boekenarchief M

Mariët Meester

De volmaakte man
Mariët Meester


Lidia en Lucas kunnen hun geluk niet op als ze in de Amsterdamse Rivierenbuurt vrij goedkoop aan een woning kunnen komen. Ze hebben de bovenste etages van een woning, waar ook de eigenaresse nog woont, de oude mevrouw Engel. Al snel komt het stel er achter dat dit niet helemaal gratuit is. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het oude mens, en hoe meer ze zich met haar bemoeien, hoe meer ze betrokken raken bij haar leven, Mevrouw Engel ‘Engeltje’ is een joodse vrouw, die haar familie verloren heeft, maar zelf heeft weten te overleven door onder te duiken in de veenkolonie Veenhuizen. Toevallig (of niet?) de plek waar zowel Lidia als Lucas vandaan komen.
Met Mevrouw Engel gaat het niet goed: ze begint dingen te vergeten, ze wordt achterdochtig, zorgt niet goed meer voor zichzelf en krijgt waanideeën. Naarmate ze meer en meer dementeert, neemt de zorg Lidia steeds meer in beslag. Ze komt nauwelijks meer toe aan haar werk, ze is freelance fotografe en wilde zich toeleggen op beeldende kunst.
Mevrouw Engel laat zich de zorg wel aanleunen, maar is stiekem op haar eigen manier verliefd op Lucas. Lucas is de ideale man, die komt als hij nodig is, en biedt wat ze hebben wil. Lucas doet er wat geheimzinnig over maar Lidia is niet gek. Hun eigen relatie lijdt eronder. Als Engeltje overleden is gaat Lidia naar Veenhuizen, waar ze dingen ontdekt over mevrouw Engel.
Intussen draait Lucas door: hij moet en zal weten. Wie was Engeltje? Hij doorzoekt zelfs het vuilnis dat door de enige nabestaande, een nicht, op straat wordt gezet.


Dit verhaal gaat  vooral over mevrouw Engel en haar overleven als jodin. Maar even belangrijk is de verhaallijn die over het leven in Veenhuizen gaat. De schrijfster blijkt daar zelf gewoond te hebben.
Beide geschiedenissen worden opgehangen aan de relatie van Lidia en Lucas, die hun eigen verleden en dat van hun onderbuurvrouw niet zomaar kunnen laten passeren.
Maar misschien zijn ze wel te ver gegaan. Kunnen ze omgaan met deze zware last van mantelzorg?
Mooi indringend verhaal. Het einde is misschien niet bevredigend voor menige lezer, maar het verhaal van mevrouw Engel is afgerond. Helemaal een open einde is het dus niet.


ISBN 9789050187060 | paperback | 252 pagina's | Balans |november 2005

©  Marjo 16 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER