Boekenarchief M

Margarita Molina

altSchaduwvrouw
Margarita Molina

Niet alleen de liefde tussen man en vrouw is onderwerp van deze biografische roman. De liefde voor het koude natte Nederland enerzijds en de warme Antillen anderzijds vormt eveneens een belangrijk onderdeel.  Margarita Molina heeft de reis tussen beide werelden zeer vaak afgelegd. In beide landen, beide culturen heeft ze liefdes beleefd en geluk en verdriet gekend. Heen en weer, hoe moest ze kiezen? In de Antillen vond ze haar grote liefde, maar meer dan een schaduwvrouw werd ze niet. Het leven in de Antillen was te onzeker, ze keerde terug naar Nederland.


Haar grote liefde, Roy, stuurde haar brieven, gedichten vooral ook, maar op enkele korte gelukkige episodes na, deelden zij nooit elkaars leven. Hij is de ware liefde, maar Margarita deelde haar leven met diverse mannen: Janus, haar echtgenoot tot twee keer toe; Karel, haar minnaar met wie ze een zoon deelde, Roderick; en Sven, de man met wie ze tenslotte toch op de eilanden neerstreek en een bestaan opbouwde.

De tegenstellingen zijn groot: tussen de twee werelden net zoals tussen de mannen. In een bijna feitelijke stijl vertelt Margarita Molina over haar liefdes en over hoe zij sterk genoeg was om het te redden ondanks haar verkeerde keuzes. Steeds opnieuw trapte zij er in. Bij haar eerste echtgenoot bijvoorbeeld. Ze zag hoe hij iedereen van alles beloofde en ze zag dat hij desondanks niets deed. Hoe kon het dan gebeuren dat ook zijzelf in die val trapte? Maar er was een excuus: hij was als een vader voor haar zoon, die de zijne niet was.


Het boek geeft ook een beeld van de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Als vrouw ontsnappen uit een relatie die niet goed voor je was, dat was niet zo eenvoudig als dat tegenwoordig is.
Binnen de vrijheid van de jaren zestig daarentegen gaan alle riemen los, hoewel een werkende vrouw nog steeds met de nek werd aangekeken.
Ook de maatschappij op de Antillen krijgt er van langs. De corruptie, het gemak waarmee men leefde zonder zich te houden aan bepaalde regelgeving. Een voorbeeld is hoe Margarita stopt voor een oranje verkeerslicht, zoals zij dat in Nederland gewend is. Haar achterligger rijdt haar aan, en beschuldigt haar: waarom rijdt ze niet door zoals iedereen op de eilanden doet?


Er wordt veel gereisd, over de hele wereld, niet alleen tussen Nederland en de Antillen. Waarom er overigens steeds sprake is van ‘de Antillen’, terwijl er duidelijk sprake is van Curaçao (‘overrijpe banaan’) is niet duidelijk.
Als het noodlot overal een einde aan maakt, keert de rust terug in haar leven. Dan schrijft Margarita Molina haar verhaal op: haar debuut.
Haar verhaal wordt veelvuldig onderbroken door gedichten. Van Roy, van Sven en van haarzelf.


ISBN 9789062659333 | paperback | 278 pagina's | In de Knipscheer| november 2016

© Marjo, 5 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER