Boekenarchief M

Sarah McCoy

http://sarahmccoy.com

 

height=Het oude huis
Sarah McCoy

Eden Anderson is kwaad. Kwaad op zichzelf, kwaad op haar man Jack en kwaad op de wereld. Bovenal is ze kwaad op haar lijf. Waarom weigert haar lichaam mee te werken en haar een kind te schenken? Enkele maanden geleden verruilden Eden en Jack  het drukke Washington voor het rustieke plattelandsstadje New Charleston in West Virginia. Het grote, oude huis dat ze nu hun thuis noemen biedt voldoende ruimte voor een groot gezin, een gezin dat er nooit zal komen.

Via de natuurlijke weg raakte de inmiddels zevenendertigjarige Eden niet zwanger en alle vijf pogingen om via kunstmatige inseminatie zwanger te raken, mislukten. Er moet gespaard worden voor een nieuwe poging maar de tijd tikt onverbiddelijk door. Eden en Jack slapen niet langer in dezelfde slaapkamer en Eden bereidt zichzelf al voor op het einde van hun huwelijk. Ze kan zich niet voorstellen dat ze met zijn tweeën in het grote, lege huis blijven wonen. Eden is uitgeput. Lichamelijk en emotioneel. Tot overmaat van ramp neemt Jack een pup mee naar huis die hij de bespottelijke naam Cricket geeft.

155 jaar eerder viel ook de kinderwens van Sarah Brown in duigen. Nadat Sarah bijna bezweek aan dysenterie hoorde ze de dokter tegen haar moeder fluisteren dat de ziekte een verwoestend effect op haar lichaam had gehad. Ze zou nooit kinderen kunnen krijgen. Sarah was de dochter van John Brown die een held voor velen was maar ook een aartsvijand voor veel anderen. John Brown streed voor de afschaffing van de slavernij. Naast een openlijke strijd was er ook een ondergronds netwerk: de Underground Railroad. De clandestiene beweging hielp slaven naar veiligere oorden te ontsnappen.

John Brown betrok zijn vrouw en twee dochters niet bij zijn activiteiten. Zijn nieuwsgierige dochter Sarah luisterde echter een geheime ontmoeting in de keuken van hun huis af en wierp zich op als tekenaar. De kaarten die Sarah tekende zouden uiteindelijk heel wat slaven naar een veiliger gebied loodsen. Toen er een opstand uitbrak, werd John Brown opgepakt. John Brown, die enkel wilde dat mensen in vrijheid konden leven, werd aangemerkt als een rebellenleider en tot de galg veroordeeld.

De familie Hill, goede vrienden en bontgenoten van John Brown, wierpen zich op als beschermers van zijn gezin. Ze vingen de weduwe van John en zijn dochters Sarah en Annie in hun huis op. In dat huis, het huis waar Eden en Jack nu wonen, verloor Sarah haar hart voorgoed. Ze werd verliefd op Freddy Hill, de zoon des huizes. De liefde was wederzijds maar Sarah wist dat ze nooit met Freddy kon trouwen. Ze kon hem immers geen kinderen schenken. Trouwen met Freddy voelde als bedrog en ze zou de liefde van haar leven nooit kunnen bedriegen.

Sarah en Freddy maakten in het grote huis een burgeroorlog mee. De grootste drukte in het leven van Eden wordt veroorzaakt door pup Cricket. Jack heeft haar met de pup achtergelaten en is voor zijn werk naar de stad vertrokken. Zonder Eden op de hoogte te stellen heeft hij hun tienjarige buurmeisje Cleo ingehuurd om voor de hond te zorgen. Eden zit opgescheept met een gekke hond en een levenslustig meisje. De mopperende Eden beseft nog niet dat haar leven ingrijpend zal gaan veranderen.

Het oude huis is een boek over de liefde, over kinderloosheid en over acceptatie. Een boek over het leven dat niet altijd mooi is maar toch weer mooi kan worden. Een boek dat leert dat het loslaten van verwachtingen nieuwe mogelijkheden schept. De twee verhalen zijn in eerste instantie heel verschillend maar toch zijn er overeenkomsten die ze met elkaar verbinden.

De inhoud van dit soort boeken wil nog wel eens te zoet worden. Ook Het oude huis heeft zoete momenten waarbij de lezer misschien wel in de lach schiet of een traantje wegpinkt. Maar het geijkte zoete einde blijft uit. Schrijfster Sarah McCoy heeft ervoor gekozen het verhaal van een overtuigender slot te voorzien en daar ben ik haar dankbaar voor. Het oude huis sluit je na het lezen met een diepe zucht en een voldaan gevoel.

ISBN 9789022572450 | paperback | 350 pagina's| Boekerij | oktober 2014
Vertaald door Asterisk

© Annemarie, 27 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER