Boekenarchief M

Hugo Matthysen

Nefast voor het konijn
een verzameling verzinsels


Het is ondoenlijk om een verslag te maken van dit boek. Het zijn ruim zeventig verhaaltjes, die stuk voor stuk kant noch wal raken, vaak erg onzinnig zijn, maar daardoor ook juist grappig. Er zijn verhalen over de ridder Ivanhoe die malle toeren uithaalt; verhalen over science-fictionachtige dingen, fantasy-verhalen, verhalen vaak ook met een seksuele ondertoon - wat te denken van ridder Baldwin die tegen Ivanhoe ten strijde gaat trekken en zegt: "ik hoor 's koningsdochters kuisheidsgordel tot hier rammelen van begeerte.."?- in datzelfde verhaal krijgt Ivanhoe, omdat hij wint, de hand van de koningsdochter, waarmee hij later een would-be rover om de oren mept...


Er is een verhaal over Arnold en de anorak... een geestige maar eigenlijk ook schrijnende beschrijving van hoe Arnold die anorak aan trekt, bijna drie pagina's lang zonder dat het verveelt.


Er is een new age-hond die op zoek is naar zichzelf. Als een schrijver hem al die rondjes ziet draaien, vertelt hij de hondentrainer dat hij zichzelf gevonden heeft in het schrijven. De hond begint te praten, en zegt dat hij liever leert schrijven dan dat hij zo naar zichzelf moet blijven zoeken...
Dit soort vaak absurde verhaaltjes vullen makkelijk een kwartiertje tijd, als je niet de moeite wil nemen om weer in een boek waar je in bezig was te duiken.

Eentje is een bladzijde lang.. .ik vind het erg leuk gevonden: Een schrijver stuurt aan meneer Mortier de eerste aflevering van een semi-autobiografisch feuilleton, en geeft er uitleg bij "omdat de tekst niet overal even toegankelijk is."


Dan staat aflevering 1 afgedrukt

“Op¹ een² dag³ ging ik met de fiets naar school” (wordt vervolgd)

(Nu staan er bij ieder woord cijfertjes die naar uitleg verwijzen, maar die vind ik niet op mijn toetsenbord.)

en wat volgt is de uitleg van ieder woord.

1: ik bedoel natuurlijk niet letterlijk ‘op’ een dag. Een dag is namelijk een onstoffelijk ding. Maar ik bedoel evenmin ‘op een fiets’ zoals verder zal blijken.

2: Het is niet zo dat ik één dag nodig had om de school te bereiken. Het kon sneller. Ik beschikte namelijk over een fiets.

enz enz...

Prachtig vind ik dit!

En zo kan ik wel blijven citeren, maar ik zal het niet doen.

Het is een apart boek, maar ook een leuk boek...


Paperback | House of Books B.V. 2007 | ISBN10: 9044316141 | ISBN13: 9789044316148

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!