Boekenarchief M

Mizt aan de Maas

http://www.miztaandemaas.com

 

Quasa’s Pepertje
Mizt aan de Maas


Het jonge meisje Quasa is samen met haar vader en een groep medeslaven gevlucht van een plantage diep in het bos, op zoek naar vrijheid en een beter leven, maar van dat betere leven komt tot nog toe weinig terecht. Haar vader ligt op sterven en Quasa is ten einde raad.
Ze probeert hem te redden met alle kennis die ze heeft van geneeskundige kruiden, maar het mag niet baten, de toestand van haar vader wordt steeds slechter.
Tot ze aan het einde van een dag in de stille natuur in een droomtoestand raakt en Wa’mama aan haar verschijnt.
Wa’mama  is een oude oerkracht die staat voor al het goede in de mensen en de wereld. Haar boodschap aan Quasa is duidelijk; als zij besluit wat zij wil zal zich vanzelf duidelijk worden wat haar opdracht zal zijn.
Als Quasa weer terug is uit haar trance herinnert ze zich dat haar vader haar ooit een oud inheems verhaal vertelde over een magisch pepertje wat mensen genezen kan.
Naar dat pepertje gaat ze samen met haar vriend Pjani  op zoek op de berg Tumucumaque, waar het pepertje volgens de legende te vinden is en  zo belanden ze in een magische, haast sprookjesachtige wereld, vol boze en goede krachten en onverwachte ontmoetingen.


Behalve de hulp van Wa’mama ondervinden ze ook de nodige tegenstand van haar tegenkracht Ka’papa.  Hij stelt alles in werking om Quasa en Pjani tegen te werken en aarzelt niet om daar gewelddadige krachten voor in te schakelen.
Meerdere keren verkeren de vrienden in groot gevaar en dreigt het avontuur niet goed af te lopen, maar het wordt steeds duidelijker dat Quasa een belangrijke missie te volbrengen heeft, die nog veel groter is dan ze nu al denkt; door haar toedoen zal Wa’mama weer de balans tussen goed en kwaad kunnen herstellen in het hele gebied rond de Tummucumaque
Ze hoeft haar missie gelukkig niet alleen te doen, onderweg zendt Wa’mama  wonderbaarlijke helpers op haar pad en zo leert ze dat je misschien niet altijd krijgt wat je graag wilt, maar dat je inzet nooit zinloos is en soms een groter doel dient dan je ooit had kunnen bedenken.


Quasa’s pepertje is een sprookjesachtig boek wat je meevoert naar een mystieke wereld vol onverwachte wendingen en ontmoetingen.
Het boek kwam op wonderbaarlijke wijze tot stand. Het oorspronkelijke idee was om een serie T-shirts te drukken met verschillende stripverhalen van Quasa.  Dat idee is nooit voorbij het ontwerp gekomen, maar omdat het idee in het hoofd van de schrijver bleef malen, besloot hij het verhaal van Quasa op papier te zetten.
Om geld te verzamelen voor het uitgeven van het boek kwam er een T-shirt- campagne met een alinea van het verhaal erop, en een heuse titelsong voor het boek, maar inmiddels melde er zich een uitgever.
Zo werd dit boek deels het resultaat een mooi staaltje creatieve crowdfunding én van gewoon traditioneel uitgeverschap.


ISBN 978 90 78437 178 Paperback 111 pagina's Uitgeverij Life, Rijen 14 november 2014

© Willeke, 6 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER