Boekenarchief M

Bill Mensema

Doem Dada

 

 

Meestal lees ik de boeken van uitgeverij Passage met plezier. Ze zijn anders, soms bizar, maar over het algemeen zijn het toch boeken die verrassend en niet doorsnee zijn. Toen ik dit boek ontving ben ik er ook gelijk in begonnen... Ik had er zin in.
Aanvankelijk was het ook apart. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig en er waren veel 'O ja' momenten, muziek van The Clash, Nick Cave!, een jongerencentrum met herkenbare sfeer enz. Maar na een pagina of honderd werd ik minder enthousiast en begon te kijken hoeveel pagina's ik nog 'moest'. Het werden steeds kortere stukjes die ik las en ik merkte dat ik verder lezen begon uit te stellen...

 

Het is het verhaal over twee vrienden, afkomstig uit de provincie, die in de grote stad (Groningen) hun draai proberen te vinden. Bill studeert Nederlands en zijn vriend Han is degene die alles 'beter' weet, in ieder geval accepteert Bill, Han's uitspraken en zienswijzen als zijnde goed.
De contacten tussen Bill en zijn ouders verlopen moeizaam evenals het versieren van een meisje. Er wordt geblowd, veel naar muziek geluisterd en veelal bezoeken ze de bioscoop of jongerencentrum Vera.
Bill wordt op gegeven moment tot zijn eigen verrassing als zanger gevraagd in een band en krijgt succes. Han 'zeurt' door over Annemieke en wordt later een succesvol zeefdrukker enz. enz.
Bill moet voor zijn studie 'Majoor Frans' van A. L. G. Bosboom-Toussaint lezen en vindt dat een gruwelijk saai verhaal. Dat gevoel besloop mij ook bij het lezen van Mensema's boek. Het 'feest' van herkenning slaat om in een 'after party' met lichte kater.
Humor heeft de schrijver zeker, het is meer dada dan doem, maar 395 pagina's lang de lijstjes, de brokstukken en de korte dialogen en gedachtegangen moeten lezen is wel een beetje teveel van het goede.
Het is een 'autobiografie'. Bill haalt zijn herinneringen op aan de jaren tachtig, uitgebreid wordt ingegaan op zijn muzikale carrière. Maar het is op gegeven moment niet boeiend meer, het duurt allemaal te lang. Jammer.

 

Paperback | 395 Pagina's | Uitgeverij Passage ISBN10: 9054521821 | ISBN13: 9789054521822

© Dettie, augustus 2008

Reageren? Klik hier!