Boekenarchief M

Kristina McMorris

https://www.kristinamcmorris.com

 

De prijs van een kind
Midden in de crisisjaren verkoopt een moeder haar twee kinderen
Kristina McMorris


Kristina McMorris weet met deze krachtige roman over de jaren dertig in Amerika de crisis en de schrijnende gevolgen ervan haarscherp in beeld te brengen. Ze gebruikt hierbij de startende journalist Ellis Reed die heel graag hogerop wil klimmen in de krantenwereld, als hoofdpersoon. Zijn collega Lillian Palmer speelt een belangrijke rol in het bereiken van dit doel. Hun worstelingen met de realiteit van elke dag gebruikt McMorris om het verhaal dicht bij de lezers te brengen. Dat zij hier goed in is, blijkt wel uit de verkoopcijfers van deze roman: meer dan 1 miljoen exemplaren ging al over de toonbank.


Als Ellis Reed, een fotograaf bij de krant Philidelphia Examiner, op een verweerde boerderij twee jongetjes met felblauwe ogen op blote voeten ziet spelen, kan hij niet anders dan zijn fototoestel pakken om een foto te maken. Terwijl hij de lens scherp stelt en de kinderen goed in beeld krijgt, ziet hij ineens ook een ruwhouten lat met splinterige randen. De woorden die op die lat geschreven staan, dringen pas tot hem door als hij de foto maakt: Twee kinderen te koop.
Ellis is geschokt dat ouders door de crisis zover gaan dat ze hun eigen kinderen te koop aanbieden.
Als zijn chef de foto van deze jongetjes te zien krijgt, geeft hij Ellis de opdracht om een artikel te schrijven en zo de gevolgen van de crisis in de krant aan de kaak te stellen. Ellis weet een boeiend hoofdartikel te schrijven, maar net voor publicatie dreigt alles in het water te vallen als de foto van de twee jongetjes beschadigd wordt. In allerijl gaat Ellis terug naar de boerderij waar hij wel het bord, maar niet de jongetjes aantreft. Zonder goed na te denken over de gevolgen besluit hij de foto in scene te zetten.


Niemand had kunnen voorspellen dat het artikel iedereen zou bereiken. Het was als een lopend vuurtje dat zich verspreidde van de ene krant naar de andere. Eerst naar New Yersey, daarna Maryland, Rhode Island en Illinois. Helemaal naar Texas in het zuiden en Wyoming in het westen. In totaal hadden negen kranten het artikel van Ellis nog eens gepubliceerd. Tien, als hij het origineel van de Examiner meetelde.
Het was intrigerend, op een duistere manier. De aanblik van haveloze onbekenden was zo’n cliché geworden dat ze voor de meeste mensen zo goed als onzichtbaar waren. Maar zette je de leden van een specifiek gezin in de schijnwerpers – een paar schattige kinderen en een wanhopige moeder die haar gezicht afschermt – en ineens zijn het mensen. Medemensen, die medeleven verdienen.


De gevolgen zijn immens en nemen je als lezer mee naar situaties die je in het echt liever niet meemaakt.
Goede karakterschetsen, realistische situatieomschrijvingen en voelbare emoties maken deze roman tot een aanrader.


ISBN 978 90 297 3560 5 | NUR 342 | Paperback | 352 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | september 2023
De prijs van een kind is vertaald door Jaap Slingerland.

© Els ten Voorde, 12 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer klik HIER