Boekenarchief M

Dalene Matthee

http://www.dalenematthee.co.za

 

Nadia
Dalene Matthee


Nadia Hamman en haar broertje Kella zijn door hun ouders in de steek gelaten en groeien samen op in verschillende kindertehuizen en pleeggezinnen maar later worden ze gescheiden van elkaar. Nadia vindt het vreselijk. Haar broertje is het enige wat ze nog heeft. Ze neemt zich stellig voor dat ze later zal zorgen voor een eigen huis zodat haar broertje en zij een thuis hebben.

Inmiddels zijn beiden ouder geworden, Nadia woont in een piepklein flatje in Johannesburg. Kella woont ook in de stad maar niet bij Nadia. Hij is inmiddels in dienst geweest en werkt in een confectiewinkel waar hij het niet naar zijn zin heeft. Maar Kella heeft beloofd aan zijn zus dat hij eerst zijn eindexamen zal doen voor hij van baan verandert. Nadia en haar broer onderhouden contact via brieven en af en toe ontmoeten ze elkaar.
Tijdens zo'n ontmoeting vertelt Nadia dat ze een baan heeft aangenomen bij een bank in Dalmanskraal, een plattelandsdorpje. In zo'n dorp zijn de huizen goedkoper en kan ze haar droom van een eigen huis in een prettige buurt beter realiseren dan in het dure Johannesburg..
Haar broer ziet die baan van haar wel zitten, dan zit ze dicht bij het geld... Hij bedenkt allerlei wilde plannen die Nadia totaal niet ziet zitten.

In Dalmanskraal wordt Nadia warm ontvangen. Ze woont voorlopig in het pension van 'tante' Poppie.
Door het wonen in de vele pleeggezinnen heeft Nadia een enorme mensenkennis opgedaan. Ze doorziet haar nieuwe collega's onmiddellijk. Mara Strydom is een lieverd weet ze, ondanks haar stuurse gedrag. Kassier Lars Reitz, de jongen die ook in het pension woont, is gewoon aardig. Josef, de rustige bode, ziet meer en heeft meer door dan menigeen beseft en ook de directeur is een goeie vent, streng maar rechtvaardig. Hij zal zijn klanten nooit het vel over de over trekken. Alleen meneer Marx bezorgt haar de griezels, ze geeft hem onmiddellijk het predicaat: kindertehuisvader.

Nadia heeft het naar haar zin in het dorpje maar is dankzij haar traumatische jeugd erg op haar hoede, ze wil niet dat iemand weet waar en hoe ze opgegroeid is omdat ze weet dat ze dan gelijk een stempel opgeplakt krijgt. Ook is ze dankzij datzelfde verleden niet op haar mondje gevallen, haar collega's moeten wennen aan haar directe antwoorden en opmerkingen. Toch is ze heel vriendelijk en invoelend en bovendien zeer intelligent. Maar niemand krijgt echt goed hoogte van het aantrekkelijke meisje. Lars vindt haar meer dan leuk maar het is de rijke Rex de Waal, de dorpsversierder waar Nadia al voor gewaarschuwd is, die haar  mee uit vraagt. Ze zegt gelijk ja om er vanaf te zijn. Wat ze niet weet is dat hij haar benaderd heeft vanwege haar baan.
Ondertussen oefent Kella enorme druk op Nadia uit, ook al vanwege haar werk bij de bank...


Het boek leest erg makkelijk weg, het heeft het karakter van een streekroman alleen speelt het zich af in Zuid-Afrika. De personages zijn niet echt uitgediept en je voelt al vrij snel welke kant het verhaal op zal gaan. Ook blijft veel nogal vaag, zeker rond broer Kella, je hebt geen idee waar de jongen woont of welke studie hij doet. Nadia is het sterke, goede meisje, dat voor alles de juiste oplossingen weet. Het verhaal zit op het randje van sentimentaliteit maar is gelukkig net niet te zoet.
Een boek om te lezen op een mooie zonnige dag als je geen zin hebt in een al te diepgaand verhaal.


Dalene Matthee (1938-2005) schreef dertien boeken. Haar werk werd bekroond met diverse prijzen, ook internationaal. In Nederland werd ze bekend door haar 'bos-boeken', waarvan Fiela's kind de bekendste was.


ISBN 9789491583230 Paperback 224 pagina's Uitgeverij Brevier november 2013
Vertaald door Riet de Jong-Goossens (winnares Martinus Nijhof vertaalprijs 2010)

© Dettie, 11 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER