Boekenarchief M

Mariëtte Middelbeek

altMoederhart
Mariëtte Middelbeek


‘Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik geadopteerd ben, lijkt er een los draadje in mij te zijn. Een draadje dat mijn gedachten en gevoelens bepaalt. Een draadje dat ik wil vastzetten, maar ik kan de naald niet vinden.’


Anna is al de dertig gepasseerd als haar moeder besluit te vertellen dat ze niet haar biologische moeder is. En haar overleden echtgenoot was ook niet de biologische vader.
Anna is dan negen weken zwanger, en heeft haar eerste bezoek aan de verloskundige afgelegd. Die heeft vragen, waar Anna geen antwooorden op heeft. Maar dat is niet zo vreemd, ze hadden het er gewoon nooit over, haar moeder en zij. Nu wil ze het wél weten. Hoe was haar moeders bevalling? Hoe was zijzelf als pasgeborene?
Dat weet haar moeder dus niet. ‘Ik ben nooit zwanger geweest.’
Even twijfelt Anna, maar toch besluit ze dat ze wil weten wie haar échte moeder dan was.
Wie weet zitten er erfelijke ziektes in de familie, en dat hoort ze te weten!
Een periode waarin ze eigenlijk gelukkig zou moeten zijn - ze is immers net als de aanstaande vader dolblij met de komst van hun eerste kindje - wordt overschaduwd door de wetenschap dat ze dertig jaar lang papa en mama heeft gezegd tegen mensen die helemaal haar ouders niet zijn!
Waarom hebben ze het nooit verteld? En wat kan haar moeder nog vertellen? Weet ze wèl wie haar biologische moeder is? Waar ze vandaan komt? Waarom ze afgestaan is?


‘Je bent ons kind,’ zegt haar moeder. ’Je zult altijd ons kind zijn.’


Maar het is niet genoeg. En dan volgt de speurtocht, aan de telefoon met instanties, het inschakelen van een ‘familiezoeker’, het aanbellen bij wildvreemde mensen.
Intussen groeit het nieuwe leven in haar, en moet er van alles gedaan worden voor komst van de baby.  Een zoon, beweert haar man Luca.
Anna heeft de meeste twijfels over het moederschap zelf: is zij  wel in staat van haar kind te houden, als haar moeder haar verstoten heeft?


In een aansprekende stijl vertelt Mariëtte Middelbeek over de zoektocht naar biologische ouders. Het lijkt wel een spannende detective, maar het gaat er toch vooral om om duidelijk te maken wat het met je doet als je dertig jaar lang denkt de waarheid te hebben gekend, en die waarheid niet blijkt te bestaan.
En wat er gebeuren kan als je de vrouw vindt die je moeder is.


ISBN 9789460681431| paperback | 263 pagina's |Uitgeverij Marmer |oktober 2013

© Marjo, 27 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER