Boekenarchief M

Mariëtte Middelbeek

De brief van tante Rosy
Mariëtte Middelbeek


Na een intrigerende proloog die zich afspeelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog maken we een flinke sprong naar het heden.
Stefanie is een 34-jarige jonge vrouw. Ze heeft een relatie met Mano, en werkt op een advocatenkantoor. Noch de man noch de baan zijn echt spannend, maar ja, wat moet ze dan?


Als haar het bericht bereikt dat haar Tante Rosy overleden is, betekent dat een begin van een nieuw leven.
Niet dat ze dat meteen beseft, want ze is helemaal niet van plan om haar leven om te gooien!
Aan de relatie met Mano maakt ze wèl zelf een einde, maar dat ze zomaar haar congé zou krijgen dat had ze nooit gedacht! Het klopt dat de nalatenschap van haar tante niet snel afgerond was, en dat ze wat langer verlof wilde hebben, maar toch!


Stefanie was de enig overgebleven familie van haar tante, het is dus niet zo vreemd dat zij alles erft. Maar: alles, dat is niet alleen haar huis in een klein dorp en een nabijgelegen weiland waar oude paarden van hun pensioen genieten, het is ook het boekwinkeltje in het dorp.
Dat dorp heeft ze altijd saai gevonden. Tja, als je een druk leven hebt in een grote stad!
Maar nu ze de erfenis af moet wikkelen, komt ze tot de ontdekking dat het stadsleven misschien wel saaier was? Ze kan in ieder geval niet zomaar weg. Er zijn mensen die enigszins afhankelijk waren van het boekwinkeltje én van tante Rosy. Moet ze die zomaar laten vallen?
En zo saai is het dus helemaal niet. Zeker niet als ze oude brieven vindt, die haar een kant laten zien van haar tante waar ze geen idee van had.
Alleen: waarschijnlijk wist haar tante hier ook niets van?


Heerlijke feelgoodroman: over een boekenwinkeltje, dat zit dus al snel goed, maar er is meer, veel meer. Er is die geheimzinnige kwestie, want wat betekenen die brieven? Er zijn de dorpsbewoners, bepaald geen saaie mensen. Er is haar hulpbehoevende buurman. Een onverwacht bezoeker, en nog meer. Stefanie ontdekt dat haar leven nu interessanter is, meer dan haar werk in de stad. Geluk is belangrijker dan geld!


Mariëtte Middelbeek is auteur en journalist. Ze heeft zeventien boeken op haar naam staan en meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Mariëtte debuteerde in 2009 met Single & Sexy en brak definitief door met het ontroerende Turbulentie. Naast romans schrijft Mariëtte bundels met waargebeurde verhalen en jeugdthrillers.


ISBN 9789460686306 | Paperback| 352 pagina's | Uitgeverij Marmer | juli 2023

© Marjo, 30 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMoederhart
Mariëtte Middelbeek


‘Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik geadopteerd ben, lijkt er een los draadje in mij te zijn. Een draadje dat mijn gedachten en gevoelens bepaalt. Een draadje dat ik wil vastzetten, maar ik kan de naald niet vinden.’


Anna is al de dertig gepasseerd als haar moeder besluit te vertellen dat ze niet haar biologische moeder is. En haar overleden echtgenoot was ook niet de biologische vader.
Anna is dan negen weken zwanger, en heeft haar eerste bezoek aan de verloskundige afgelegd. Die heeft vragen, waar Anna geen antwoorden op heeft. Maar dat is niet zo vreemd, ze hadden het er gewoon nooit over, haar moeder en zij. Nu wil ze het wél weten. Hoe was haar moeders bevalling? Hoe was zijzelf als pasgeborene?


Dat weet haar moeder dus niet. ‘Ik ben nooit zwanger geweest.’ Even twijfelt Anna, maar toch besluit ze dat ze wil weten wie haar échte moeder dan was.
Wie weet zitten er erfelijke ziektes in de familie, en dat hoort ze te weten!
Een periode waarin ze eigenlijk gelukkig zou moeten zijn - ze is immers net als de aanstaande vader dolblij met de komst van hun eerste kindje - wordt overschaduwd door de wetenschap dat ze dertig jaar lang papa en mama heeft gezegd tegen mensen die helemaal haar ouders niet zijn!
Waarom hebben ze het nooit verteld? En wat kan haar moeder nog vertellen? Weet ze wèl wie haar biologische moeder is? Waar ze vandaan komt? Waarom ze afgestaan is?


‘Je bent ons kind,’ zegt haar moeder. ’Je zult altijd ons kind zijn.’


Maar het is niet genoeg. En dan volgt de speurtocht, aan de telefoon met instanties, het inschakelen van een ‘familiezoeker’, het aanbellen bij wildvreemde mensen.
Intussen groeit het nieuwe leven in haar, en moet er van alles gedaan worden voor komst van de baby.  Een zoon, beweert haar man Luca.
Anna heeft de meeste twijfels over het moederschap zelf: is zij  wel in staat van haar kind te houden, als haar moeder haar verstoten heeft?


In een aansprekende stijl vertelt Mariëtte Middelbeek over de zoektocht naar biologische ouders. Het lijkt wel een spannende detective, maar het gaat er toch vooral om om duidelijk te maken wat het met je doet als je dertig jaar lang denkt de waarheid te hebben gekend, en die waarheid niet blijkt te bestaan.
En wat er gebeuren kan als je de vrouw vindt die je moeder is...


ISBN 9789460681431 | Paperback | 263 pagina's | Uitgeverij Marmer | oktober 2013

© Marjo, 27 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER