Boekenarchief M

Ken Mangroelal

Op weg naar Nos Plaser
Ken Mangroelal


Een zakenman is terug op zijn geboorteplek: Aruba. Hij heeft er een huisje - een kunukuhuisje - gekocht om er in de winterperiode te wonen. Zijn woonplaats is in feite Amsterdam.
Het gaat hem om een rustig verblijf, weg van het jachtige leven in Nederland. Helaas voor hem blijft zijn verblijf niet rustig…


Aanvankelijk doet hij niet veel, hangt wat in de hangmat, loopt wat in de omgeving, doet boodschappen, wil de boa in zijn amandelboom bestrijden. Een klusjesman meldt zich, maar verdwijnt ook weer. Zo ook een werkster, die hem haar levensverhaal vertelt.


‘Ik neem mij voor alles wat op mij afkomt met verkwikte geest tegemoet te treden. Laat komen wat komt, alles is welkom, van welke aard dan ook.’


Maar als het verleden hem niet met rust laat en zijn herinneringen in flarden terugkomen, beseft hij: sommige herinneringen zijn inderdaad welkom, andere had hij liever niet gehad. Ze gaan met name over de vrouwen die er in zijn leven waren.  
Toch: zijn herinneringen kan hij wel aan. Zo niet de politiewagen die op een dag bij het hek van zijn tuin stopt. Wat wil de politie van hem?


Nee, een idylle is het eiland niet meer. Dat is het al niet meer sinds de Europeanen de oorspronkelijke bewoners, de Indianen wegvoerden  en het land overnamen voor hun eigen gewin.


Een klein verhaal dat onderbroken wordt door flarden herinneringen en dromerijen.
Maar ook door de realiteit van het leven op Aruba: de toeristen die een idylle verstoren, de criminaliteit en de daarmee samenhangende corruptie.


Ken Mangroelal (Aruba, 1948) is filosoof en schrijver. Hij debuteerde in 1978 met Distance Call, Brief aan een Surinaams-Antilliaanse moeder bij Uitgeverij In de Knipscheer. Met zijn essay ‘De vloek van Cham voorbij’ won hij in 2019 een prijs in een essaywedstrijd over de doorwerking van de slavernij, georganiseerd door het NiNsee en de Lutherse Kerk Amsterdam.


ISBN 9789493214941 | Paperback met flappen | 116 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer| mei 2023

© Marjo, 23 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER