Boekenarchief M

Bart Moeyaert

http://www.bartmoeyaert.com

 

Broere


Bart Moeyaert vertelt over zijn kinderjaren en vooral over de omgang met zijn 6 broers. Deze broers worden de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste en de snelste genoemd.
In 31 verhalen lees je over het kattenkwaad wat ze uithaalden, over de verwondering die zij als kinderen hadden over van alles en nog wat. Over het fenomeen 'meisje' wat voor de 7 jongens uiterst fascinerend was. Over de kinderangsten, de liefde voor vader en moeder. Kortom verhalen over een druk maar gezellig gezin.

Mijn mening:
Een heerlijk boek. De verhalen stralen liefde en warmte uit.
Soms zijn de verhalen hilarisch en soms ontroerend. Moeyaart vertelt de verhalen in een persoonlijke stijl, hoe hij zelf de dingen beleeft heeft, hoe zij af en toe zich één voelden maar ook aparte individuen waren. Op de voorkant van het boek zie je een gedeelte van het gezicht van Bart Moeyaert, op de achterkant staat een foto van Bart en zijn broers. Ben benieuwd naar de discussie over dit samenleesboek.


ISBN 9789021475332 paperback 127 Pagina's Querido 2011

© Dettie, november 2004

Lees de reacties op het leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

Dani Bennoni


Moeyaert is een omstreden schrijver: je weet nooit voor welke categorie lezers hij schrijft. Nu heb ik hem zelf wel eens horen zeggen dat er ook geen categorieën zouden moeten bestaan. 'Iedereen moet datgene lezen waar hij/zij aan toe is'.
Dat is natuurlijk waar, maar ik vind een indeling toch wel handig! Goed, dit boekje "Dani Bennoni" staat in onze bibliotheek weer bij de C-boeken, voor 12 en ouder dus. Misschien onderschat ik de jeugd, maar volgens mij gaat er veel van het verhaal voor hen verloren...


Bing is een jongen van ik schat een jaar of tien. Zijn oudere broer, Moon, is juist vertrokken voor het leger, en Bing mist hem. Wat hij nu het liefste zou willen, is leren voetballen, zoals Moon dat kon, en hij gaat daarvoor naar Moons vriend, Dani Bennoni.
Hij heeft een geheim met Dani, en hoopt hem te kunnen chanteren. Dani wil niet. Dan gaat Bing samen met zijn vriendje over tot een andere stategie. Op meesterlijke wijze manipuleert hij de woorden en daden van de meisjes die verliefd zijn op Dani en die van Dani. Hij speelt de partijen tegen elkaar uit zonder dat ze het zelf weten.
Dit leidt tot een handgemeen, waarbij Dani een akelige val maakt. Als de moeder van een van de verliefde meisjes verhaal gaat halen bij Dani blijkt dat zijn straf al voltrokken is...


Ik wil niet verklappen wat er precies gebeurt, het zou het lezen van dit meesterlijk verhaal bederven. Het is een echt Moeyaertverhaal: het belangrijke wordt niet gezegd, maar je voelt het wel degelijk.


ISBN 9045101459 Gebonden 86 blz. Uitgever Querido september 2004

© Marjo, 6 maart 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

Het is de LIEFDE die we niet begrijpen


Drie verhalen rond een gezin, gezien vanuit het standpunt van een meisje. Het accent ligt op het jonge meisje dat onophoudelijk op zoek is naar het geluk en droomt over... de liefde die ze niet begrijpt. Een vader ontbreekt en in het gezinnetje duiken steeds de nieuwe mannen van de moeder op.
Er is de oudere broer, Axel, naar wie ze opkijkt en het kleine zusje, Edie, voor wie ze wil zorgen... Daarnaast is er nog de oudere zus, Bonnie, die niet meer thuis woont, maar de zorg op zich neemt als moeder alweer afwezig is en ook broer het huis uit is.


In het eerste, wat bizarre, verhaal: Het einde van Bordzek verteld door mezelf die erbij was, zegt ze meedogenloos tegen de Pool Bordzek die dik is en log en stinkt: 'Is het duidelijk dat we u weg willen hebben?', en dit op het moment dat hij in een heel penibele situatie verkeert. Waarom ze zo hard is vernemen we druppelsgewijs want blijkbaar heeft zelfs kleine Edie weet van wat zich in het verborgen afspeelt.


In De komst van Bootsman kijkt ze vol verwachting uit naar die onbekende man die, na de dood van oma, bij hen zal worden gedropt. In haar dromen is hij de liefste en mooiste man van de wereld. In dozen vinden zij en haar broer herinneringen aan haar vader en de mannen van haar moeder en al gauw praten ze over "de liefde die ze niet begrijpen". Bootsman blijkt helemaal niet te zijn wie ze verwacht.


In Wat doen ze daar in Charlestown is moeder op pad. Haar broer Axel heeft het huis verlaten. Waarom? Daar praten ze niet over. Wat doen ze daar in Charlestown? Ook Bootsman vraagt het zich af. En wat vinden hij en Mortimer daar wat ze bij hen niet vinden? Daarover gaat haar innerlijk gesprek met Axel want als hij bij haar wil zijn hoeft hij alleen maar zijn ogen dicht te doen. Neen, heel gelukkig zijn we hier nog niet geweest, zegt ze een paar maal.


ISBN 90-214-7535-9 Hardcover Querido 1999

© Tiba, december 2004

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER