Boekenarchief M

Randy Susan Meyers

http://www.randysusanmeyers.com/

 

altPapieren kind
Randy Susan Meyers


Tia heeft een verhouding met Nathan, een getrouwde man, en raakt desondanks zwanger. Dan blijkt dat hij geen enkele poging zou doen om zijn leven te delen met Tia: hij beëindigt hun relatie zonder meer. Tia krijgt haar kind en staat haar af ter adoptie. Daar zal je spijt van krijgen, zei haar moeder, die er nu niet meer is. Het is vijf jaar geleden, Tia heeft een baan in een centrum voor maatschappelijk werk, heeft geen vaste relatie, al is er wel Bobby, de barkeeper, die maar al te graag met haar verder wil.
Juliëtte, de vrouw van Nathan, dacht altijd dat ze gelukkig was met haar gezinnetje: Nathan en twee zonen, maar in dat fraaie leventje komt een flinke deuk als Nathan opbiecht dat hij een verhoudng gehad heeft. Maar hij zal de vrouw in kwestie nooit meer zien, belooft hij, en ze proberen hun leven van daarvoor weer op te pakken.
Caroline, arts en werkzaam op een pathologisch lab, heeft nooit kinderen gewild en is opgelucht als haar man, Peter, verminderd vruchtbaar blijkt te zijn. Maar hij heeft er niettemin zijn zinnen op gezet om vader te worden, en onderzoekt alle mogelijkheden van adoptie.
Zo komt het meisje Savannah, dochter van Tia en Nathan, in hun leven. Caroline durft  niet toe te geven dat ze het moeder zijn vreselijk vindt. Ze laat haar zo veel mogelijk over aan de nanny, en stort zich op haar werk.


Drie vrouwen, die elkaar nooit hadden hoeven leren kennen, als het goed was blijven gaan met Tia. Maar dat is niet zo; blijkbaar heeft het afstaan van haar kind haar meer geraakt dan ze dacht. Ze mist Nathan, ze mist haar dochtertje. Het gaat niet goed meer op haar werk en in een opwelling stuurt ze een aantal van de foto’s, die Caroline haar ieder jaar trouw stuurde, naar Nathan. Hun ‘papieren kind’.
Juliëtte vindt de foto’s, de bom barst.


Een indringende roman over trouw en ontrouw, over liegen en verzwijgen, maar vooral over een kind: de vijfjarige Savannah die geen idee heeft wat volwassenen allemaal bekokstoven, ten koste of ten bate van haar welzijn. Zullen haar ouders, al of niet biologisch, in staat zijn de goede beslissing te nemen?
Sterke psychologische roman, mooi  verteld, met een kat naar de man: een boek dat je probleemloos uitleest.


ISBN  9789047203902| paperback | 366 pagina’s | Artemis | juni 2013
Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven

© Marjo, 27 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER