Boekenarchief M

Agnès Martin-Lugand

Gelukkige mensen lezen en drinken koffie
Agnès Martin-Lugand


Agnès Martin-Lugand heeft zes jaar als klinisch psycholoog gewerkt voordat ze het roer helemaal omgooide en haar droom waarmaakte: het schrijven van een roman. Nadat het boek af was, wilde niemand het publiceren. Via haar leesplatform bood ze daarom downloads van het boek voor een schijntje aan. Het balletje begon te rollen; mensen begonnen over het boek te praten en in no time was het boek 15.000 keer gedownload. De pers en uiteindelijk een uitgever raakten geïnteresseerd en de rest is geschiedenis. Het boek werd een bestseller in Frankrijk, is verkocht aan meer dan 17 landen en is nu ook in het Nederlands vertaald.


Het leven van de Franse Diane komt met een schok tot stilstand wanneer haar man en haar vijfjarig dochtertje bij een auto-ongeluk om het leven komen. Ze raakt in een zware depressie en de enige persoon die zij toelaat is haar vriend en zakenpartner Félix. Samen runnen ze een literair café met de vrolijke naam 'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie'. Maar Diane is niet meer gelukkig. Haar familie, haar vrienden en haar zaak; ze kunnen haar niets meer schelen. Ze besluit een tijdje in Ierland te gaan wonen; het land waar haar man zo graag op vakantie had willen gaan, maar waar ze nooit geweest zijn. Ze huurt een cottage in een klein dorp waar ze aarzelend weer op begint te krabbelen. Zal ze daar haar gemoedsrust weer vinden?


Gelukkige mensen lezen en drinken koffie is in al zijn soberheid een buitengewoon boek. De auteur heeft het verhaal heel puur gehouden en alle tierelantijnen weggelaten. De focus ligt helemaal op het fundamentele thema van rouwverwerking. Toch is het niet moeilijk om je helemaal te verliezen in de moeilijke weg van Diane naar acceptatie van de dood van haar geliefden. Ondanks het moeilijke thema is het geen zwaar en moeilijk boek geworden. Het is licht van toon met een toets van humor en door de zeer toegankelijke en boeiende schrijfstijl wil je alleen maar doorlezen om te weten te komen hoe het verder gaat met Diane.
Het boek eindigt met de belofte van een nieuw begin. Anders dan verwacht, maar toch een nieuw begin. Voor gelukkige mensen.


ISBN 9789048818402| paperback | 222 pagina's |Mistral| september 2013
Vertaald uit het Frans door Manik Sarkar

© Joanazinha, 3 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGelukkige mensen lezen en drinken koffie
Agnès Martin-Lugand


Ze zal er altijd spijt van hebben, maar als haar Clara het blijft vragen, stemt Diane toe en laat haar dochtertje met Colin, haar man mee gaan. Ze zal hen geen van beiden meer terugzien, ze komen om bij een verkeersongeluk. Diane zakt weg in een diepe depressie. Samen met de homoseksuele Felix runde ze een literair café in het hartje van Parijs, maar nu moet Felix het alleen doen. Hij brengt er niet veel van terecht, bonvivant als hij is, maar het kan Diane niet schelen. Niets doet haar meer iets.
Tenslotte, het is een jaar later, is ze zijn aandringen beu en ze besluit te vertrekken naar Ierland, het land waar Colin altijd al eens naar toe had gewild. Lukraak kiest ze een plek, en huurt daar een cottage.Als ze had geweten dat ze daar een ‘Boze Buurman’ zou krijgen had ze het nooit gedaan.


Naast haar woont dus een woest uitziende man, die onbeleefd is op het onbeschofte af, en die haar duidelijk liever ziet gaan dan komen. Dat is natuurlijk al snel wederzijds. Maar Diane houdt wel vol: ze blijft er wonen. Gelukkig is die man ook vaak weg. En als ze Judith ontmoet, de zus van de hork, maar qua karakter het absolute tegendeel, wordt het toch nog gezellig. Zolang die Edward maar uit haar buurt blijft. Ze kennen elkaar nog maar net en gaan al tekeer:


Zij tegen hem: ‘Ben jij fotograaf??’
‘Wat kan jou dat schelen?’
‘O, niks. Maar een goede kun je niet zijn!’
Als ik een man was geweest, had ik een klap van hem gekregen.
‘Fotografie is een kunst, en daar is een zekere gevoeligheid van geest voor vereist,’ vervolgde ik.
‘En dat is iets wat jij volkomen mist. Ofwel: je kùnt er niet geschikt voor zijn.’


Hij tegen haar: ‘Ik hoef jou niet te kennen om te weten dat jij niks uitvoert in je leven. Heb je geen gezin of vrienden die ergens op je wachten?’
Ik was zo bang dat ik geen woord kon uitbrengen; hij had de controle weer overgenomen.
‘O nee, dat zal wel niet. Wie zou er iets met jou te maken willen hebben? Je bent volkomen oninteressant. Je zult wel iemand gehad hebben, maar die is vast doodgegaan van verveling...’


Ha, we voelen al op onze Hollandse klompen aan dat hier een grote liefde zal opbloeien. Maar voor het zover is zal er nog heel wat gebeuren, en of het dan allemaal nog wel door gaat?
‘Gelukkig mensen lezen en drinken koffie’ (de naam van het literaire café) heeft de uiterlijke schijn van een bouquetromannetje, maar is toch iets meer dan dat.
Als dat nog niet gebeurd is, zal dit boek zeker een filmmaker trekken en dan met de juiste keuze van acteurs en actrices (en hond!) een heerlijke zwijmelfilm worden.
Het is geschreven is een zeer toegankelijke taal, met veel dialogen, en is heerlijke lectuur voor een regenachtige dag. Het verhaal met drama en geluk, liefde en vriendschap, een flinke dosis humor en enkele onverwachte wendingen houdt de lezer in zijn greep.

ISBN 9789048818402| paperback | 222 pagina's |Mistral| september 2013
Vertaald uit het Frans door Manik Sarkar

© Marjo, 6 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER