Boekenarchief M

Marie de Meister

http://mariedemeister.nl

 

De stilte van ThéDe stilte van Thé
Marie de Meister


Iedereen die wel eens naar het programma Spoorloos kijkt, weet hoe belangrijk het voor iemand kan zijn om zijn of haar achtergrond te leren kennen. Ze zoeken een houvast, herkenningspunten zoals bepaalde karaktertrekken of overeenkomsten qua uiterlijk, zodat ze zich meer kunnen identificeren en weten waarom ze zijn zoals ze zijn.

In dit boek maken we kennis met Sophie Keller, ze is opgegroeid bij haar ouders, Karel en Toosje. Ze hoort vage geruchten over een tante Thé die 'gevangen zit'. Maar als ze achttien is hoort Sophie dat die onbekende tante Thé haar moeder is maar gekozen heeft voor een kloosterleven bij de - zwijgende - zusters in Duitsland. Dus daarom werd vader altijd zo kwaad als ze het over Thé hadden! Dus daarom ging hij elk jaar naar Duitsland om zijn jaarlijkse 'retraite' te houden. Waarom heeft niemand haar iets verteld! Sophie is woedend en vertrekt naar Amsterdam. Ze houdt wel contact met de zachtaardige Toosje maar met de, soms hardhandige, Karel wil ze niets meer te maken hebben. Aan de buitenwereld vertelt ze dat haar echte ouders dood zijn. Er valt niet over te praten.

Sophie bouwt een prachtige carrière op. Ze is een gewaardeerde presentatrice van een actualiteitsprogramma. Ze staat bekend om haar heldere analyses en scherpe tong. Maar dan komt die reportage over adoptie... het kindje wordt afgegeven aan een kloosterzuster, en dat is de trigger.
De sterke, stoere Sophie klapt in elkaar, ze wil niets meer, kan zelfs niet meer praten. Bauwe, met wie ze samenwoont, maakt zich erge zorgen, maar volgens artsen mankeert ze verder niets. Sophie weet zelf wel wat er aan de hand is, maar durft het niet te zeggen. Want ook tegen Bauwe heeft ze gelogen en Bauwe kennende, als hij de waarheid eenmaal weet, zal het niet erbij laten zitten. Bauwe zal gaan uitzoeken hoe het zit. Maar wil ze het wel weten?


Ze trekt zich terug in de molen waarin ze wonen en wil niets, ze wil alleen maar weten waarom. Waarom zit haar moeder daar en wil ze geen enkel contact met haar dochter?


De seconden, de minuten, de uren werden door de wieken medogenloos langs het plafond gejaagd, opgezweept door de aanwakkerende wind. Zoef. Ver. Tel. Het. Me. Zoef. Zeg. Het. Dan. Zoef. Zeg. Op. Zoef. Zoef. Zoef: "Waarom?"


Als lezer maken we het proces van Sophie's verwarring mee, ze scheldt zichzelf uit, zij is Fietje kanariepietje. Het meisje dat niets wist, wat anderen allemaal allang wisten. Sophie is aanvankelijk volledig apathisch, lijkt het, in haar hoofd maalt het echter constant door. Natuurlijk is Bauwe boos als hij achter de waarheid komt.  Zij heeft ook gelogen net als haar familie jarenlang tegen haar deed. De confrontatie is heftig en hopelijk is hun relatie tegen deze moeilijke situatie bestand. De tijd zal het leren...

Sophie kan niets, haar moeder beheerst haar denken helemaal. Toch, langzamerhand, staat ze zichzelf haar gekwetstheid toe, stelt ze zichzelf steeds meer open en begint ze de adoptie niet alleen vanuit haar eigen standpunt te bekijken. Ze denkt aan haar liefdevolle moeder Toosje die haar nooit het gevoel gaf dat ze minder was. Toosje van wie ze zoveel leerde en van wie ze haar liefde voor de natuur meekreeg.  Ze denkt aan biologische moeder, die koos voor het zwijgzame stille leven van het klooster. Het wordt wat rustiger in Sophie's  hoofd. Ze kan met meer afstand de situatie bekijken en weet op een gegeven moment wat haar te doen staat.


Het hele proces van wegduwen en uiteindelijk stukjes bij beetjes durven te kijken naar de gebeurtenissen, wordt in mooie, verstilde taal beschreven. Het is zwaar, hard en heftig voor Sophie, het draaft maar door in haar hoofd, maar stapje voor stapje begint, met hulp van vriendinnen en toch ook Bauwe, het herstel.


Wat het verhaal verder zo bijzonder en meeslepend maakt, is dat we tussen het verhaal van Sophie door de jaarlijkse verjaardagsbrieven lezen van Thé aan haar zus Magda. Magda die ook in een klooster zit. Daardoor komen we te weten waarom Thé uiteindelijk de keus, om zonder dochter, in het klooster te treden genomen heeft én waarom zij haar dochter op afstand houdt.


Als het boek uit is, blijft het verhaal nazinderen, het roept vragen bij je op. Je denkt erover na wat jij in zo'n situatie zou doen? Zou jij zo'n keus als Thé kunnen maken? Hoe zou jij reageren als je in de schoenen van Sophie stond? Hoe belangrijk is het om de waarheid te weten? Hoe belangrijk is het om je achtergrond te kennen?

Het boek heeft grote indruk gemaakt. Vooral ook door de taal en het invoelende schrijven van Marie de Meister.
Kortom, een prachtig diepgaand verhaal waarvan je hoopt dat velen het zullen lezen om de mooie, bijna intieme sfeer te proeven.


ISBN 9789026333514 | Paperback | 348 pagina's | Uitgeverij Ambo|Anthos | 24 maart 2016

© Dettie, 12 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER