Boekenarchief E-F

Victor Frölke

http://www.viktorfrolke.com

 

Fake


Vincent, getrouwd, vader van Jonathan, woont en werkt in New York als advocaat. Op een nacht sluipt hij stilletjes zijn woning uit en vertrekt.
Zijn eerste stop is Julia, een Amerikaanse nachtclubdanseres. Wetend dat zij hem niet verstaat roept hij "Ik ben op de vlucht. Al is de kans groot dat mijn vluchthaven in veel opzichten een teleurstelling zal zijn."
Het is het begin van een soort roadtrip. Waarom is Vincent op de vlucht? Waar is hij naar op zoek? Echt duidelijk wordt het niet. Maar zijn avonturen zijn interessant, alleen al omdat hij ze onbevangen aangaat. Hij laat zich volledig leiden door de situatie zoals die zich aandient, en overdenkt intussen zijn verleden: zijn dominante vader, zijn geleerde broer die op hem neerkijkt, het kneuterige Holland dat hij wel ontvluchten moest.
In een bus ontmoet hij Avodah, een gepensioneerde psychiater. Na een kort gesprek lijken de twee geen verdere betrekkingen met elkaar aan te gaan, maar blijkbaar heeft de vrouw een onuitwisbare indruk gemaakt: Vincent, dan Richard geheten, zoekt haar al vrij snel op, en logeert dan bij haar en haar aangenomen zoon. Hij voelt zich prettig bij haar, en misschien kan ze hem met haar kennis wel helpen, maar hij weet: hij moet verder. Als hij haar en later de lezer vertelt over zijn verleden gebruikt de schrijver de derde persoon, hij neemt afstand van zijn verleden.
De tweede ontmoeting heeft hij met Lisa, die niet is wat ze lijkt te zijn. En daar is Dr Bananian, die hem een gratis make-over geeft, inclusief een travoltaatje...
Adam Quark is geboren..Vincent Berging is verdwenen. Vincent is fake.. Kun je een ander worden? Kun je je verleden ontkennen en opnieuw beginnen? En dan verwachten dat de wereld intussen stil is blijven staan en op jou gewacht heeft?
Vincent, alias Richard, alias Adam zal zijn conclusies moeten trekken, als hij in deel twee terugkeert naar zijn gezin.


Het is een boeiende roman, met interessante gedachtegangen, maar helaas een bizar einde dat er niet bij past. Persoonlijk vind ik het deel dat vertelt over de roadtrip boeiender dan het deel waarin hij terugkeert naar zijn oude leven. Er worden interessante onderwerpen behandeld, leuke thema's aangesneden, maar het had allemaal net iets meer gemogen. Toch: de moeite waard.


Paperback | 351 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff 2008 ISBN10: 9029080140 | ISBN13: 9789029080149

© Marjo, augustus 2008

Reageren? Klik hier!