Boekenarchief E-F

Alicia Erian

Niets blijft onder ons


De openingszin: kort, krachtig en nogal recht door zee nodigt een ieder uit om het verdere verhaal in een adem uit te lezen:


“De vriend van mijn moeder had een oogje op me, dus moest ik van haar bij papa gaan wonen”.


De dertienjarige puber Jasira, dochter van een gescheiden Ierse moeder en Libanese vader wordt van de ene dag op de andere naar haar strenge, autoritaire vader “gestuurd”. Uiteraard heeft Jasira daar moeite mee. Plotsklaps komt ze te wonen in een totaal ander gebied van Amerika en ervaart ze steeds meer en meer de eenzaamheid waarin ze is verzeild. Jasira raakt totaal in de war en gaat door deze extreme situatie steeds meer en meer op zoek naar exorbitante uitdagingen. De obsessieve omgang met de vader van haar “oppaskind” en de explosieve seksuele relatie met een klasgenoot treffen je als lezer zeer diep.
Inhoudelijk zou men meer over dit verhaal kunnen schrijven, maar helaas zou men dan teveel van het plot verklappen.


De auteur geeft in dit boek een met lef geschreven verhaal weer. Veel actuele onderwerpen komen aan de orde: kindermishandeling, oorlog, pesten, puberteit, racisme, seksualiteit, etc. Al lezende wordt men hier niet vrolijk van. Feit is wel dat Erian erin is geslaagd om deze items zeer gedisciplineerd in haar boek tot uiting te brengen. Knap ook dat je sommige gedeeltes leest met een lach en een traan. Hoe schrijnend en beklemmend sommige situaties beschreven worden toch moet je constateren dat de auteur dit scherp heeft weergegeven.Vooral de opbouw van het boek vond ik als lezer erg goed.
Erian schrijft dit verhaal consequent vanuit de dertienjarige Jasira. Ook de relationele verhouding tussen Jasira en haar buurman wordt heel goed uitgediept.


Het voorgaande lezende, begrijpt een ieder dat dit geen boek is dat je met plezier leest; het is wel een boek dat je niet onberoerd zal laten. Hopelijk ook een boek waarvan je verwacht dat de auteur niet al te autobiografisch van zich heeft afgeschreven.
Als lezeres “op leeftijd” is het schokkend te ervaren hoe sommige jeugdigen tegenwoordig in dit soort situaties (zouden kunnen) en (soms moeten) leven.

Niets blijft onder ons: een goed romandebuut, een beklemmend en een voor mij voorlopig onvergetelijk boek.


Paperback | 335 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 905831474X | ISBN13: 9789058314741 Vertaling: Ankie Klootwijk

© Irene, maart 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!