Boekenarchief E-F

Clare Fisher

https://clarefisherwriter.com

 

hspace="15"Alle goede dingen
Clare Fisher


Hoewel Beth nog maar eenentwintig jaar oud is, zit ze in de gevangenis omdat ze iets vreselijks heeft gedaan. Het is beslist geen licht vergrijp en ze wil er met niemand over praten. Dat kan ze niet. Beth is simpelweg niet in staat haar daad onder ogen te zien. Ze wil de gebeurtenis die haar leven volledig op zijn kop zette niet in haar gedachten toelaten. Dat kan ze niet aan. Beth is een gebroken jonge vrouw.


Elke week moet Beth verplicht een uur naar therapeute Erika. Hoewel Beth haar uiterste best doet zich zo terughoudend en dwars mogelijk op te stellen, blijft Erika geduldig en vriendelijk. Wanneer Erika haar vraagt een lijst van alle goede dingen in haar leven te maken besluit Beth, tot haar eigen verbazing, mee te werken. Het is niet moeilijk het eerste punt op papier te zetten. Het is de overheerlijke geur van het hoofdje van haar pasgeboren dochter. Hoewel haar kind bij een andere moeder zal opgroeien, is de liefde die ze voor haar dochter voelt nog altijd overweldigend.


Beth herinnert zich de eerste dagen in de gevangenis nog goed. Ze was bang. Bang voor de herinneringen aan wat er was gebeurd en bang voor wat komen ging. Inmiddels heeft ze haar draai gevonden en probeert ze haar schooldiploma alsnog te halen. Beth is beslist niet dom maar in haar tienertijd kwam ze met verkeerde jongens in aanraking waardoor haar cijfers drastisch kelderden. Het leek wel of niemand nog grip op haar had. Beth was onbereikbaar, ook voor de diverse pleegouders die zich over haar ontfermden. Uiteindelijk besloten de instanties dat ze al jong op eigen benen mocht gaan staan en kreeg ze een flatje toegewezen.


Voor ze in de gevangenis belandde, had Beth haar leven goed op orde. Heus, ze redde zich prima. Ze had immers een flatje, een baan, een vriend en een kind. Alles ging prima tot ze dat ene vreselijke deed. Beth kan zichzelf niet vergeven, ook al vindt Erika dat ze te streng voor zichzelf is. Haar medegevangenen maken zich zorgen om haar. Aanvankelijk vochten ze om de restanten van Beths maaltijden maar nu hopen ze juist dat de magere Beth eens wat meer gaat eten. Maar Beth heeft geen honger. De leegte die ze vanbinnen voelt kan niet met eten opgevuld worden.


Alle goede dingen is beslist geen vrolijk verhaal maar toch leest het als een trein. De lezer leert Beth kennen als een boze, jonge vrouw die voorheen een boze tiener was. Beth lijkt een potje van haar leven gemaakt te hebben en dat ze in de gevangenis zit, lijkt een logisch gevolg van haar daden. Tegenwoordig zijn velen van ons daar op bijvoorbeeld sociale media heel duidelijk over. “Eigen schuld, dikke bult”, is nog een van de vriendelijkste opmerkingen die onder berichten over mensen als Beth worden geplaatst. Maar is dat wel zo? Is iemand echt honderd procent verantwoordelijk voor haar of zijn daden?


Waarom is Beth toch zo boos, dwars en onrustig? Waarom zit ze in de gevangenis? Naarmate het verhaal vordert, leert de lezer Beth steeds beter kennen. Haar verhaal roept medelijden op. Het is een verhaal over een meisje dat al op jonge leeftijd geen enkele zekerheid in het leven meer kende. Een meisje dat zich staande hield tot ze dat simpelweg niet meer kon. Hoewel Beth degene is die de misdaad heeft begaan en het logisch is dat ze ervoor moet boeten, is ze niet de enige schuldige in het verhaal. Zo simpel is het gewoonweg niet.


De vertelstijl die Clare Fisher hanteert past goed bij het verhaal. Het is geen strak geconstrueerd verhaal maar juist een wat warrige vertelling. In de loop van het verhaal lukt het Beth steeds beter haar gedachten te ordenen waarna uiteindelijk ook aan bod komt wat er precies is gebeurd en welke omstandigheden daartoe hebben geleid. Door deze stijl komt de verwarring van Beth uitstekend op de lezer over zonder dat het verhaal moeilijk te volgen is. Het is heel knap gedaan.


Met Alle goede dingen maakt Clare Fisher de lezer duidelijk dat we ervoor moeten waken altijd met een oordeel klaar te staan. Beth is de fout ingegaan maar ze is niet de enige. Bovendien zijn de termen “goed” en “fout” te vastomlijnd. De schrijnende geschiedenis van Beth heeft me geraakt.  Onder het aanvankelijk wat chaotische verhaal in dit boek zit een indrukwekkend verhaal verstopt.


ISBN 9789402752649  | Ebook | 222 pagina's | HarperCollins | augustus 2017
Vertaald door Karin Schuitemaker

© Annemarie, 4 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER