Boekenarchief E-F

Olivia Fane

altUit liefde voor Josiah
Olivia Fane


Arme Josiah. Tweemaal in zijn leven wordt een gelukkige periode in zijn leven ruw verstoord.
De eerste keer is als hij zeven jaar oud is. Omdat zijn moeder, Eve, er een heel eigenzinnige manier van leven op na houdt en ook haar zoon anders opvoedt dan ‘men' vindt dat hoort, en ook Josiahs vader niet volgens de norm met hem omgaat, haalt jeugdzorg hem weg bij zijn ouders.
Zijn vader was net als Eve ooit opgenomen in een psychiatrische inrichting, en kan de scheiding van zijn kind niet aan. Hij komt opnieuw onder behandeling, en spreekt daarna nauwelijks meer een woord. Eve verdwijnt, niemand weet waarheen. Josiah weet van dat alles niets, hij wordt gedumpt in een pleeggezin, en begrijpt niet wat er gebeurt.
Jeugdzorg begrijpt er ook niets van, het is toch goed wat ze doen voor het kind? – maar het eerste pleeggezin kan net zo min als de volgende overweg met de jongen. Tenslotte belandt hij in een tehuis, waar hij jarenlang zal wonen.
Als hij vijftien is en de vijfendertigjarige docent Thomas Marius ontmoet, vindt hij opnieuw een gevoel van ergens thuishoren. Zoals zijn moeder hem de eerste jaren van zijn leven les gaf in van alles en nog wat, zo leert ook Thomas de jongen van alles. Vooral Latijn en de filosofie van de oude Romeinen en Grieken. Ze bespreken de lessen op Thomas’ kamer.
Voor Thomas is duidelijk dat deze vriendschap met heel andere ogen gezien zal worden door de maatschappij, en hoewel Josiah in dat opzicht nog vrij onschuldig is, beseft ook hij dat het niet goedgekeurd zal worden. Als Thomas dus het idee opvat om samen op vakantie te gaan naar Toscane, vertelt Josiah dat niet tegen zijn begeleiders. En na een idyllische zomer, waarin de liefde tussen de jongere en de oudere man alleen maar sterker wordt, zal opnieuw zijn leven volledig op zijn kop gezet worden. Want in de ogen van de wereld kan liefde per definitie niet platonisch zijn, en is Thomas dus in overtreding. Of er voor de twee mannen toch nog geluk in het verschiet ligt?


Het doet er niet zo veel toe, het gaat Olivia Fane vooral om de vraagstelling.
Aan de hand van diverse oude schrijvers bekijkt ze het vraagstuk van de liefde van alle kanten. Wat is belangrijker: het lichaam of de rede?  Kindermisbruik, pedofilie, ouderlijke liefde, van alles komt ter sprake tussen het verhaal door. Omdat ze goed doseert is dat prima te behappen.
Er wordt veel in het Latijn gezegd, veel teksten aangehaald, soms vertaald, ik vond dat zelf niet storend.
Het is een boeiend verhaal, dat tot denken aanzet, zonder dat het verhaal tekort gedaan wordt.


ISBN 9789046811955| hardcover |336 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2011
Vertaald uit het Engels door Lidwien Biekmann & Wim Scherpenisse

© Marjo 26 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER