Boekenarchief E-F

Luca Di Fulvio

Het meisje dat de hemel aanraakte
Luca Di Fulvio


Een verhaal rond drie zwerfkinderen, een vader en dochter en een rijke handelaar zich afspelend in het Italië van de zestiende eeuw.


Al vanaf de eerste pagina komt de armoede en drek ons tegemoet. Het verhaal begint met een strontkar die door de armoede straatjes van een plaatsje in Italië getrokken wordt. De ophalers dragen gescheurde kleding, ze stinken en lopen tot hun enkels in de modder. Door deze straatjes haast zich ook een Joodse koopman met onder zijn jas een flinke buidel geld. Door een list van de drie zwerfkinderen Mercurio, Zolfo en Benedetta wordt hij beroofd en dat zal de kinderen lang heugen. Hun vriend Ercole wordt daardoor gedood en de koopman raakt zwaargewond.
De kinderen vluchten naar Venetië en komen onderweg de joodse dokter Isacco tegen en zijn dochter Giuditta. Mercurio en Giuditta vallen onmiddellijk voor elkaar maar zoals het een roman betaamt, er zijn allerlei obstakels die hun liefde in de weg staat.
Mercurio is christelijk en dat is al probleem nummer een, hij is eveneens een bandiet en niet zomaar een straatjochie maar een geslepen, intelligente jongeman. Benedetta is echter ook gek op Mercurio en staat tussen de twee geliefden in met haar jaloerse gedrag. Bovendien heeft Zolfo een gloeiende hekel aan joodse mensen en het scheelde niet veel of hij had al bij een van de eerste ontmoetingen Giuditta vermoord.
Giuditta en haar vader moeten gele hoofddeksels dragen omdat zij joods zijn en worden achtervolgd door een monnik die een ziekelijke afkeer van joodse mensen heeft. Hij gaat zelfs  zo ver dat alle joodse mensen in Ghetto Nuevo moeten wonen, een wijk waar 's nachts niemand in of uit mag. Vader Isacco is een nepdokter, hij weet wel iets van het vak omdat zijn vader dokter was, maar hij doet meestal maar wat zijn gevoel ingeeft, in de hoop dat het goed met de patiënt afloopt. In Venetië ontpopt hij zich toch als iemand met doktersbloed, hij gaat de strijd aan met de mysterieuze ziekte die de hoeren van Venetië treft. Ook de rijke koopman verschijnt weer ten tonele en zint op wraak.


Kortom genoeg ingrediënten om een boek te vullen, maar de manier waarop is ook belangrijk. En daar zit het probleem.
Al vanaf het begin zit je een beetje met gekromde tenen te lezen. Alles ligt er duimendik bovenop en het verhaal hangt aan elkaar van clichés.
De armoede van de kinderen wordt steeds opnieuw benadrukt door hun sjofele kleding en de vuiligheid van hun omgeving te beschrijven. De joodse koopman is een grote geldwolf zoals zo vaak joodse kooplieden afgeschilderd worden.
Vader en dochter zijn erg klef, ze kennen elkaar nauwelijks want vader had zijn dochter als een soort weeskind laten opgroeien nadat zijn vrouw na de bevalling was gestorven. Maar nu vormen ze plotseling een hecht stel en beschermen ze elkaar en heeft vader zijn dochter ineens innig lief.
Dat Benedetta jaloers zou worden was ook te verwachten, zij kent Mercurio al veel langer en wil wel meer met hem dan vriendschap.
Het hele verhaal gaat in feite het om de gevoelens tussen Mercurio en Giuditta, vanaf hun ontmoeting weet je al waar het verhaal op uit zal draaien. Het enige wat wel goed is, zijn de sfeerbeelden over Venetië en de gewoontes en de leefwijze uit die tijd maar het verhaal zelf is erg dun en zeer voorspelbaar. Jammer.

ISBN 9789048818365 paperback 954 pagina's Uitgeverij Mistral november 2013
Vertaald uit het Duits door Erika Venis

© Dettie, 18 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER