Boekenarchief E-F

Anne Karin Elstad

Julie


Julie is, als het verhaal begint (we schrijven het jaar 1918) een meisje van 19 dat voor het eerst van haar leven buiten haar dorp komt en als winkelbediende aan de slag gaat in een voor haar onbekende omgeving.
Ze is afkomstig uit een gemeenschap van streng gelovige protestante Noren en kijkt nog op haar naïve, romantische manier tegen het leven. Ze is nog heel erg groen en kan maar moeilijk de intenties van jongens inschatten. Ze wordt vriendelijk ontvangen in het gezin Fuglevik, doet goed haar best, maar blijft erg bang om fouten te maken. Op haar verjaardag besluit ze alsnog, ze had eerder de uitnodiging afgewezen, naar een dansavond te gaan. De broers Fuglevik, Odd en Erik draaien om haar heen, ze vindt ze wel leuk, maar ze hebben nogal wat concurrentie van Inge, een jongen die ze het langste kent en van wie ze het meeste verwacht. Maar ze blijft twijfelen, want ze krijgt ondanks zijn vriendelijkheid niet echt hoogte van hem.
De Fuglevik’s zijn heel tevreden over haar prestaties en geven haar steeds meer te doen. Natuurlijk heeft ze ook heimwee naar huis, mist ze haar zus Synna waarmee ze zo goed kan opschieten en schrijft haar, zover het haar drukke werkzaamheden toelaat, vaak lange epistels.
Dan neemt haar leven een onverwachte, catestrofale wending. Ze moet onmiddellijk naar huis, want Synna is ziek. Als ze thuis arriveert na de lange reis is Synna al overleden. Door die tragische gebeurtenis wordt haar leven op zijn kop gezet. Nu Synna er niet meer is, moet Julie de honeurs waarnemen en helpen op te boerderij. Ze had altijd erover gedroomd om na school te gaan studeren, niet alleen dat plan valt in duigen, ze mag en kan niet meer terug naar haar werkplek.
Door de dood van Synna en een vreselijke ervaring met Inge, besluit Julie in haar religieuze gevoelens te volharden en minder uitbundig te zijn, als een asceet te gaan leven. Plezier maken is er voor haar niet meer bij. Haar moeder die streng is in de leer, vindt wel dat Julie als jong meisje plezier in haar leven moet kunnen maken. Julie heeft altijd een moeilijke verstandhouding met haar moeder gehad, ze trekt veel meer op haar vader. In deze periode komen moeder en dochter voor het eerst elkaar nader. Dan ontmoet Julie per toeval Jorgen en ontdekt dat het leven toch nog meer te bieden heeft dan religieuze ascese. Vrij snel valt ze voor deze reus van ver. Ze verloven zich en Julie wordt snel een echte, jonge vrouw als ze kennismaakt met zijn familie. Maar ze heeft nog steeds twijfels, zal ze met Jorgen trouwen en de rest van haar leven op een grote boerderij doorbrengen?


Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord. Toch wordt ze in Noorwegen bejubeld.
Het verhaal is realistisch opgeschreven en de stijl is niet echt opvallend. De structuur en de opbouw zijn uitstekend en het talent van de schrijfster verbergt zich in het doeltreffend gestalte geven van haar personages en hun reacties op hun omgeving. Het is daarom zo jammer dat het boek plotsklaps stopt. Het einde kan geen einde zijn, zelfs als bedoeld open einde totaal onbevredigend, want ze had zeker nog een kwart eraan moeten schrijven, haar met Jorgen laten trouwen en dan haar laten terug kijken op haar leven. Dat was een goed einde geweest. Daarom kan ik ook niet anders concluderen: een mooi boek, maar met een slecht einde.


Hardcover | 254 Pagina's | Schuyt & Co. Uitgevers ISBN10: 9056951610 | ISBN13: 9789056951610

© Roel, oktober 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!