Boekenarchief E-F

Susie Finkbeiner

Hoop is een kleine vogel
Susie Finkbeiner

 

Zin in een echt familieverhaal? Dan is Hoop is een kleine vogel zeker een aanrader. Vanuit verschillende perspectieven wordt het gezinsleven van Bruce en Linda aan je voorgelegd.


Via Linda leren wij hun leven kennen in 1975, het jaar waarin zij hun dochter Mindy uit Vietnam adopteren. Dit is een ingrijpende gebeurtenis die op iedereen die nauw betrokken is bij Bruce en Linda, zijn weerslag heeft.
Sonny, de dochter van Bruce en Linda, laat ons zien hoe haar leven in 1988 is. Door haar verhaal komen we ook meer te weten over Mindy. Hoe ervaart zij het om geadopteerd te zijn? En helemaal als Vietnamees meisje in een Amerika dat nog rouwt om de vele soldaten die omgekomen zijn tijdens de oorlog in Vietnam?
Vanuit de ogen van Bruce kijken we naar zijn huidige leven (in 2013) als vader en grootvader, maar ook als zoon van een moeder die sterk veranderd is na de dood van haar lievelingszoon Dale tijdens de Vietnamoorlog.
Deze verschillende verhaallijnen en perspectieven wisselen elkaar door het boek heen af.


De schrijfster Susie Finkbeiner gebruikt een boeiende schrijfstijl, waardoor je als lezer het verhaal verder wilt lezen ook al moet je aan het begin wel even wennen aan die verschillende perspectieven en sprongen in de tijd.
Over de schrijfster Susie Finkbeiner wordt geschreven dat haar romans pit hebben, maar ook de kwetsbare kant van mensen laten zien en ze je altijd stof tot nadenken geven. Dat is zeker het geval bij Hoop is een kleine vogel. Zo lezen we bij Bruce bijvoorbeeld:


De dichter Mary Oliver – een van mijn favorieten – stelde haar lezers eens de vraag wat ze van plan waren met hun ‘wilde en kostbare leven’ te doen. Daar heb ik veel over nagedacht sinds ik die regel voor het eerst las.
Maar vandaag, terwijl ik zo naar mijn familie sta te kijken, denk ik dat ik tot een antwoord ben gekomen.
Als het feit dat ik de zoon, echtgenoot, broer, vader en opa van al deze markante mensen ben alles is wat ik met mijn leven heb gedaan, dan is het goed genoeg.


Zien wij het zijn van een zoon/dochter, broer/zus, vader/moeder ook als een zegen? Of zijn wij nog steeds op zoek naar de invulling van het plan voor ons ‘wilde en kostbare leven’?
Zo zijn er door het hele boek heen kleine opmerkingen die je als lezer even stil zetten.
Hopelijk komt er nog een vervolg op dit boek, zoals bijvoorbeeld over de zoektocht naar de biologische familie van Mindy en wat dit met haar en haar adoptiefamilie doet!


ISBN 978 90 297 3236 9| NUR 302 | Paperback| 355 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | april 2022
Hoop is een kleine vogel is vertaald door Carola van der Kurk-de Boer

© Els ten Voorde, 6 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER