Boekenarchief E-F

Gert Erauw

Het plan
of de hoopvolle ondergang van m'n geniale zelfDe hoofdpersoon komt door een vreemd toeval, een bizarre gebeurtenis, in het bezit van een koffer met vier miljoen euro. Het stelt hem voor een dilemma.
Moet hij het teruggeven, maar aan wie dan? Het zelf houden dan? Dat kan ook zomaar niet. Hij bedenkt dan het geniale plan: hij zal vier vrienden kiezen, ieder van hen een vierde van het geld geven, en hen daarbij het dilemma voorleggen. Afhankelijk van wat zij doen, bepaalt hij dan hoeveel geld hij terug zal geven, en hoeveel hij zal houden. Hij deelt het geld in vieren omdat hijzelf een van de vier vrienden zal zijn, en hij geeft meteen aan dat hijzelf het hele bedrag zal teruggeven. Met hulp van een deurwaarder zet hij het plan in werking...
Het verhaal is in de ik-vorm, maar de lezer weet niet wie van de vier hoofdpersonen deze ik is... Een vreemde ervaring, omdat hij vertelt over die vier alsof het anderen zijn en dan tussendoor ook in de ik-vorm vertelt.
Mij hield de vraag welke 'ánder' de 'ik' is - Cedric? Ronald? Alex of Quentin?- meer bezig dan hoe de vrienden zouden omgaan met het dilemma.
Hert is vanaf het begin al duidelijk dat het een enorme impact zal hebben: op de mannen, op hun vriendschap, op de vrouwelijke partners, en op de relaties. Het geld is de katalysator: alles wat zo aardig leek, alles wat zo zeker leek, het stort als een kaartenhuis in elkaar. Wat blijft er over van de liefde, en het vertrouwen?
En ligt het wel aan het geld, of zou wat er nu fout gaat toch fout gegaan zijn?


Het levert een aardige roman op, al zou er wat minder romantisch geneuzel mogen zijn en zou een goede redacteur ook de storende fouten weggehaald hebben. Het is geschreven in een snelle stijl, soms haast staccato: kort en fel.
Het concept is natuurlijk heel interessant: wat zou je doen als je zomaar uit het niets zoveel geld in de schoot viel? Maar vooral het feit dat je niet weet wie die ik is die de anderen beïnvloedt in hun keuze en zich steeds weer afvraagt hoe iemand zou reageren, maakt de roman wel erg boeiend.


ISBN 9-789063-065515 Uitgever Davidsfonds 247 pagina's Paperback

© Marjo, juli 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!