Boekenarchief E-F

Milla Fonteyne

Bekentenissen van een minnares
Milla Fonteyne


Ina studeert en om wat beter in haar geld te zitten maakt ze schoon op een kantoor. Daar ziet ze HEM, Victor, hij werkt nog. Even is er oogcontact en die blik maakt dat Ina verliefd wordt op Victor. Elke keer als ze gaat werken hoopt ze dat hij er is. En dan gaat ze naar een salsa-avond en daar is Victor ook. Ze raken in gesprek en van het een komt het ander, hij gaat met Ina mee naar huis en ze belanden in bed. Eind goed al goed zou je denken maar er is een probleem. Ina is 26, good-looking Victor is  de 50 voorbij, is getrouwd en heeft twee zoons van in de twintig.
Maar Ina is verliefd en zijn huwelijk stelt toch niets meer voor, denk ze, anders was hij niet alleen op die salsa-avond en nu bij haar. Victor komt steeds vaker langs, ze gaan samen uit eten, vrijen veel, gaan vaak uit  maar rond middernacht verdwijnt Victor naar huis. Victor noemt Ina Mateke, zij is zijn maatje. Maar Ina wil meer, zij wil Victor voor altijd een eeuwig en dat is precies wat Victor niet wil. Zijn zoon moet eerst afgestudeerd zijn en dan gaat hij, zo goed als zeker, bij zijn vrouw weg. Maar absoluut niet eerder en voordat zoonlief klaar is met leren... dat duurt nog wel enkele jaren. Ina raakt geobsedeerd, zij zal en moet winnen, hij zal toch uiteindelijk wel inzien dat zij de vrouw van zijn leven is. Maar Victor blijft bij zijn vrouw, en Ina durft het onderwerp scheiden niet aan te roeren. Bang als ze is hem kwijt te raken.
Ze haat het dat ze hem aan niemand kan voorstellen, hem niet aan haar vrienden kan presenteren als haar vriend.  Ina is inmiddels afgestudeerd en heeft een vaste baan. De situatie sleept zich voort en beslaat al zo'n twee jaar.
Victor zwijgt en blijft zwijgen over hun relatie, zolang er nergens over gepraat wordt, en vooral niet over zijn vrouw, dan is alles best. Ina gaat er langzamerhand kapot aan. Ze wil Victor helemaal en Victor krijgt het benauwd van zijn Mateke. Zij is zijn Mateke, snapt ze dat niet?
Hij neemt af en toe cadeau's voor haar mee die haar er van overtuigen dat hij met haar verder zal gaan. Ze komt zelfs in contact met zijn zoons zonder dat zij weten dat zij de minnares van hun vader is. Tot ellende van Ina dwepen ze beiden met hun ouders, vooral met hun vader.
Natuurlijk kan het zo niet doorgaan er zal iets moeten gebeuren... Ina slingert van wanhoop naar hoop en weer terug. Ze zien elkaar een tijd niet en Ina stort in, ze bezoekt uiteindelijk een psychologe en die laat Ina zien wat er nu gebeurt en gebeurd is. Ina zal een beslissing moeten nemen.


Het boek begint met de ene cliché na de andere en de neiging om het weg te leggen was groot. Het leek een romannetje zoals er duizenden te lezen zijn. Halverwege het boek wordt er echter ineens tegen de lezer gesproken. Daarin wordt ook gezegd dat het nou niet bepaald  interessant is, dit gedoe van Ina en Victor. Dat is ook de ommekeer in het verhaal. Vanaf dat punt gaat Mateke steeds meer verlangen van haar 'brute beer'. De wanhoop slaat toe en dan  begint ook de worsteling om los te komen van deze man waar ze compleet aan verslaafd is. Er volgen ook meer stukken die tot de lezer gericht zijn. Op het eind, tijdens de gesprekken met Catherine, de psychologe,  worden er enorme verkregen inzichten verkondigd door Ina. - En nu maar hopen dat ze inderdaad inzicht heeft gekregen. -

Op zich leest het allemaal makkelijk weg maar het steeds opnieuw herhalen van de verlangens van Ina gaan tegenstaan. Ook zijn enkele punten  nogal  ongeloofwaardig. Victor is zo goed als elke dag bij Ina, ze gaan samen uit, ze eten overal in hun woonplaats Antwerpen, Victor blijft tot middernacht bij Ina, ze gaan samen naar Rome en Parijs en zijn vrouw merkt niets? Even is er wel iets met zijn vrouw aan de hand, wat er gebeurd is wordt niet verteld, het lijkt ernstig en Victor staat onmiddellijk voor haar klaar. Kiezen voor Ina is er écht niet bij. Ina klapt bijna in elkaar van ellende, dat zelfs niet over gaat als ze Victors profiel op een datingsite aantreft!  Nee, ze neemt onder valse naam contact met hem op en Victor is erg geïnteresseerd. En nog blijft ze zijn Mateke, een naam die ook behoorlijk gaat tegenstaan op het laatst. Ze gauw ze hem weer ziet is alle ellende over en is ze als was in zijn handen tot de volgende crisis.  Ook de ontmoeting met zijn kinderen is vrij ongeloofwaardig weergegeven maar dat kan aan mij liggen omdat ik toen al veel dingen steeds ongeloofwaariger begon te vinden.
Wat ik heel bizar vind, is dat als Ina in therapie is ze ineens geweldige inzichten krijgt en bijna een andere taal spreekt. Ze begint ineens vrij pittig filosofische verhandelingen te houden.  Deze Ina is zo compleet anders... het klopt niet met het voorgaande. Je zou nog kunnen denken dat het door de therapie komt maar deze taal en wijsheden passen totaal niet bij  de Ina zoals ze in de rest van het verhaal is. Deze Ina zou waarschijnlijk zelfs nooit begonnen zijn aan Victor.


Al met al een boek dat misschien mensen die in zo'n situatie zitten zal aanspreken maar dan op een verkeerde manier. Vrouwen zullen zich mogelijk herkennen, het verlangen van Ina dat hij voor haar zal kiezen lijkt me een verlangen van veel minnaressen. Zie je wel, zij wil dat ook! zullen ze denken. Het verkregen inzicht van Ina wordt zo vaag en filosofisch verteld en  in zulke andere bewoordingen dan de rest van het verhaal  dat menigeen ze een paar keer over zal moeten lezen om te begrijpen waar Ina het over heeft. Maar dan nog is het de vraag of het iets bijdraagt.
Het verhaal is een mengeling van een romannetje en een soort wijsheden zoals Oprah verkondigt of zoals de lessen  in de latere boeken van Paulo Coelho (en dat is geen compliment). Ik vind het een beetje over de top allemaal.
Maar wie ben ik, dit is mijn persoonlijke mening, ik heb toch wel het vermoeden dat veel mensen dit verhaal wél zullen waarderen.


ISBN 9789057203282 Paperback 186 pagina's | Linkeroever Uitgevers NV | november 2009

Dettie, juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER