De jongeman
Annie Ernaux
"Vijf jaar geleden heb ik een onbeholpen nacht doorgebracht met een student die al sinds een jaar brieven aan me schreef en had aangedrongen op een ontmoeting."
Met zo'n openingszin kan het verhaal nog alle kanten op. Blijft het bij die ene nacht? Komt er een vervolg? Is er schaamte? Of juist trots?
Dat zal Annie Ernaux ons vertellen, want zij is degene die de onbeholpen nacht met de student ervaren heeft.
De reden waarom ze inging op die vraag op een ontmoeting was een literaire. Na het lichamelijke genotsmoment was er weer rust voor het andere genot, te weten: Het schrijven van een boek, wat het grootste genot is.
Deze ontmoeting heeft wel een gevolg, Ernaux schrijft "Geleidelijk aan was ons avontuurtje een verhouding geworden, waar we ons aan wilden overgeven, als wisten we niet goed wat dat inhield." Elk weekend brengt ze bij A. door. De dertig jaar jongere student woont in Rouen, de stad waar ze in de jaren zestig zelf gestudeerd had. Zijn leefwijze in het eenvoudige, minimalistisch ingerichte huis, de slechte isolatie, de goedkope maaltijden etc. doen haar denken aan die studententijd. Het is bijna een déja vu.
De verhouding is passievol. "Hij beminde me met meer passie dan mij op mijn vierenvijftigste ooit door een geliefde was betuigd."
De twee hebben naast de studentenstad meerdere raakvlakken, ook hij komt uit Normandië en is grootgebracht in een volks gezin.
Natuurlijk reageert de omgeving ook op deze verhouding. Zo'n oude vrouw met zo'n jonge jongen! Dat is bizar en taboe, dat kan niet. Door de vertaler in het nawoord wordt het fraai 'assemblage contre nature' genoemd.
Maar het interesseert Ernaux niet, ze daagt liever uit dan schichtig rond te lopen. Ze betuigen ook openlijk hun liefde aan elkaar er bestaat geen leeftijdsverschil. De vrienden van de student weten niet echt wat ze met die 'oude' vrouw aan moeten.
Het mooie van dit verhaal is dat Ernaux er geen wellustig, erotisch verhaal van gemaakt heeft. Het is meer een constateren, een verslaglegging van de vijf jaar die ze met deze student beleefde. Er is een vorm van vanzelfsprekendheid over de verhouding bij Ernaux die de buitenwereld niet ervaart. De buitenwereld oordeelt maar dat interesseert haar niet.
Alles is in minieme bewoordingen beschreven en dat is juist de kracht van dit kleine, grootse verhaal.
Het maakt nieuwsgierig naar haar andere boeken.
"De jongeman is een sleutel tot het lezen van Ernaux’ werk. Al haar thema’s komen in deze miniatuur samen: tijd, herinnering, liefde, maatschappij, en hoe haar leven steevast in het teken staat van het nog te schrijven boek."
Annie Ernaux ontving in 2022 de Nobelprijs voor de Literatuur
ISBN 9789029549776 | Hardcover | 48 pagina's | De Arbeiderspers | 31 januari 2023
Vertaald door en met een nawoord van Rokus Hofstede
Dettie, 10 september 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER