Boekenarchief E-F

Katie Fforde

Trouwplannen
Katie Fforde


Sarah Stratford is weddingplanner. Maar alleen voor anderen, zelf moet ze niets van de liefde hebben, na een akelige ervaring toen ze jonger was.  En ach, ze sjouwt wat af, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dus wanneer moet ze tijd vrijmaken voor een man? En nu al helemaal niet, want na het succes dat ze heeft met het huwelijk van Ashlyn wordt ze gevraagd voor een societyhuwelijk. Haar bedje is gespreid. Maar dan blijkt dat de actrice op dezelfde dag wil trouwen als Sarahs zus. Ze kan haar ‘kleine’ zusje die geen rode cent heeft, niet in de steek laten! Dat wordt kunst- en vliegwerk...


Gelukkig kan Sarah rekenen op de hulp van haar vriendinnen Elsa, een verlegen maar geweldige ontwerpster, en Bron, een getalenteerde kapster. En een boek van Katie Fforde zou geen boek van Katie Fforde zijn als je al niet in de eerste pagina’s kennis had gemaakt met de aanstaande geliefde van Sarah, en in dit geval ook nog die van Elsa en Bron.
En natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje, en even voorspelbaar is dat het allemaal prima afloopt. Dat is ook helemaal niet erg. Het hapt gewoon lekker weg, je hoeft er niet bij na te denken.


Iemand die moeite heeft met de traditionele rol van vrouwen, die liever over geëmancipeerde zelfstandige dames leest die niet ‘vallen’ voor mannen, die maar al te graag de conservatieve rol van de sterke man vervullen, die moet een boek als dit niet lezen…


ISBN 9789047510130| paperback | 429 pagina's | Van Holkema & Warendorf | september 2009
vertaald door Hanneke van Soest

© Marjo, 28 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

literatuurStoute schoenen


Katie Fforde is een schrijfster in de traditie van Rosemary Pilcher: romantische verhalen die in de kern een bouquetverhaal zijn: een vrouw ontmoet een man, maar voor het wat worden kan zijn er allerlei beren op de weg, die ze eerst uit de weg moeten ruimen. Dat lukt altijd, dat weet de lezer(es) al op eerste pagina.
Renate Dorrestein verzuchtte laatst dat er in Nederland helemaal geen boeken geschreven worden waarin de hoofdpersoon een vrouw van middelbare leeftijd is. Ze zal vast niet dit soort boeken bedoeld hebben, maar de hoofdpersoon Nell is al wel de veertig ruim gepasseerd. Natuurlijk ziet ze er goed uit, maar dat vindt ze zelf dan weer niet. Een doodgewone vrouw met alledaagse zorgen. Bij mijn weten zijn er ook geen boeken die het equivalent zijn van wat Fforde en Pilcher (en anderen) schrijven: plattelandsbouquet.
Hun boeken gaan meestal over wat oudere vrouwen - hoewel ze net niet middelbaar zijn - en altijd is er die heerlijke plattelandsfeer, waar boerenmarkten en zelfgemaakte spulletjes een rol op de achtergrond vervullen. De romantiek van het dorpsleven, dat bedreigd worden door de moderne stadsmens, die nietsontziend de boel eens even komt verbouwen. In dit boek wordt het verpleeghuis bedreigd, het huis ten bate waarvan Nell en andere dorpsbewoners zich met heel hun hart en ziel in vrijwilligerswerk storten.
De afloop van zo'n bedreiging komen we niet te weten, dat is dan weer jammer, maar het gaat natuurlijk toch om de liefde, en om de beren die het geluk verstoren. Ook in 'Stoute schoenen'. Ik heb geen idee waar die titel op slaat, Nell loopt veelal op rubberlaarzen, maar het was een lekker boekje voor tussendoor.


ISBN 978 90 417 62313 3 Vertaald door Monique Eggermont uitgegeven als Zilver pocket Unieboek, Houten 2009

© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER