Boekenarchief E-F

Leif Enger

De schrijver, de rover en de jager
Leif Enger


1915
Monte Becket is schrijver van de bestseller getiteld Martin Blight, een avonturenroman. Het boek verkocht zo goed dat hij zijn baan als postbode kon opgeven om zich geheel aan het schrijven te wijden. Maar... de inspiratie was op! Monte is al zeven keer opnieuw begonnen en zeven keer werd het niets.
Het is in deze situatie dat Monte, zittend aan de rivier de Cannon, die achter zijn huis loopt, ineens een man met wit haar en een witte snor nogal zigzaggend voorbij ziet roeien. Het aparte is dat de man staande roeit en redelijk beschonken is. De nogal teruggetrokken levende en bescheiden Monte voelt tot zijn verbazing de sterke drang om de man gedag te zeggen. Nog vreemder is het dat hij zelfs de aandrang heeft de man achterna te roeien.


Het is zoonlief Redstart die ervoor zorgt dat Glendon Hale, zoals de staande roeier heet, in het leven van Monte Becket komt. Redstart heeft de man namelijk uitgenodigd voor het ontbijt. Glendon blijkt een man met goede manieren, hij was cowboy en is nu botenbouwer, en zowel Monte als zijn vrouw Susannah en Redstart zijn gecharmeerd van de innemende, vriendelijke man, die al snel een soort huisvriend wordt. Als Glendon aan Monte vraagt hem te vergezellen naar Mexico waar zijn grote liefde Blue woont, de vrouw die hij twintig jaar geleden aan haar lot overliet, dan is er weinig bedenktijd nodig, hij gaat mee! Monte heeft geen idee in wat voor bizar avontuur hij zich daarmee stort.


Glendon blijkt namelijk niet de aandoenlijke oude man te zijn maar een gewezen bandiet, een treinrover. Er zit zelfs een premiejager achter hem aan, de uitermate volhardende eveneens bejaarde Chalres Siringo. Dankzij deze Siringo, die het stel steeds op de hielen zit, verloopt de reis heel anders dan verwacht. Glendon blijkt een uitstekende 'verdwijner' en daardoor komt Monte Becket in situaties terecht die hij zelf nooit bedacht zou kunnen hebben.


Het lijkt een ouderwets cowboyverhaal maar dat is het niet ondanks de vuurgevechten, explosies en de, prachtig vertelde, achtervolgingsavonturen van de rover en de premiejager. Het is vooral een verhaal over mensen met hun eigen menselijke zwakheden, die ondanks hun goed bedoelde pogingen in situaties terecht komen die ze zelf niet opgezocht hebben.
Hoewel Glendon een bandiet is, is het ook een boeiende, af en toe zelfs integere man. De premiejager, die ook zeer menselijke trekjes vertoont, lijkt soms een spin die zijn prooi in zijn grote web lijkt te hebben gevangen maar niet gerekend heeft op de vogel die ook wel een hapje mee wilt snoepen. Monte is de naiëve man in het geheel en laat alles maar over zich komen. Hij handelt naar de situaties zoals die zich voordoen.
Natuurlijk had hij niet verwacht dat zijn leven, en uiteindelijk dat van zijn gezin, zo'n onverwachte wending zou nemen, maar als hij eerlijk is moet hij bekennen... dat hij geniet!


Als je een leuke, bij tijd en wijle amusante, en soms licht ontroerende avonturenroman wilt lezen dan is dit een heel goede optie.


ISBN 9789052900230 paperback 319 pagina's Uitgeverij Librion Sliedrecht oktober 2009
Vertaald door Gerdien Beelen

© Dettie, 15 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER